Банкеръ Weekly

Общество и политика

Куцият кон на служебния кабинет

Плувецът Петър Стойчев, който оглави спортното министерство, се оказва забъркан във финансови скандали и фалшифициране на подписи

Обявяването на плувеца Петър Стойчев за министър на физическото възпитание и спорта в служебния кабинет, който Росен Плевнелиев представи във вторник (12 март), предизвика, меко казано, изумление сред спортните среди. Никой не се и опитва да отрича безспорните качества на Стойчев като отличен спортист и шампион (носител е на световната купа по плувен маратон 11 поредни години - от 2001 до 2011-а), но те едва ли са достатъчни, за да станеш министър... Още повече че необходимото условие да управляваш спорта едва ли е да си преплувал Ламанша. Нужен е по-скоро някакъв управленски и административен опит.


Да не говорим, че около името на изтъкнатия ни спортист от около година започна да се шуми, но нетолкова в посока постиженията му, а в друга, доста по-различна - за активната му дейност при непрозрачното усвояване на средства чрез плувен клуб Левски, чието лице е той. Още през май миналата година народният представител от Синята коалиция Иван Иванов внесе официално питане в парламента до ексминистър Свилен Нейков, в което искаше да му бъде обяснено колко средства са отпуснати на федерацията по плувни спортове и как са изразходвани те. В писмения си отговор до Народното събрание (вх.'b9 254-06 -614 от 23 май 2012-а) министър Нейков отговаря, че по критерии на федерацията през 2012 тя е определила средства в размер на 13 692 лева. За да задоволи допълнително искане от изпълнителния директор на плувната федерация Красимир Туманов, министерството й предоставя допълнителни 38 983 лева. Освен това плувният клуб Левски е спечелил проект за обучение на млади плувци на обща стойност 52 570 евро. При направените проверки, съобщава Нейков, се установи, че липсват реално участващи младежи и девойки в обучението. Документите за злоупотреби с европейското финансиране ексспортният министър обеща пред народните представители да предаде на съответните отговорни институции...


Нещо повече, във Върховната касационна прокуратура има внесена жалба ('b9413 от 2012-а), в която са предоставени доказателства, че повечето подписи на членовете на общото събрание от 6 януари 2012-а под решението от същата дата са... фалшифицирани. На него за председател на управителния съвет на плувен клуб Левски е бил избран Петър Стойчев. Според вносителите на сигнала (и подписаните от тях декларации) такова общо събрание въобще не е било провеждано. А хората, които са подписали протокола, нямали хал хабер за съществуването на подобен документ.


В същата жалба е споменат и фактът, че по програмата за обучение записаните участници изобщо не са в нея и дори не знаят, че са нейни бенефициенти. От документа става ясно, че случилото се на това общо събрание не е първи опит да бъде овладяно ръководството на федерацията чрез фалшификация на подписи. Подобен случай е имало и при предишно общо събрание.


В официалната интернет страница на държавното обвинение срещу номера на делото е записано, че вече има прокурорско решение по него. Безплодни обаче останаха опитите ни върховните магистрати да съобщят какво е то. От пресцентъра ни препратиха към информационния отдел, но оттам в момента, в който отвориха номера... замлъкнаха.


По свои канали в. БАНКЕРЪ разбра, че на практика, решението е да се препрати жалбата по компетентност в Районната прокуратура в София. Свързахме се с нейния говорител Руси Алексиев, който потвърди, че в момента се работи по сигнала. В момента се извършва проверка, която цели да установи, първо, дали е имало злоупотреби с европейско финансиране и, второ, дали протоколът от общото събрание от януари миналата година е истински, или пък е съставен документ с невярно съдържание. Тъй като още не е образувано досъдебно производство, графологична експертиза на подписите не може да бъде назначена, но проверяващите следователи ще трябва да направят експертизи по сравнителен материал. Срокът за произнасяне е 60 дни, но ако се наложи, той може да бъде удължен, смята Алексиев.


В редакцията на в. БАНКЕРЪ се получи и още един документ, който не само хвърля допълнителна яснота по повдигнатите въпроси, но и предоставя нова информация, свързана с делата на служебния министър. Това е открито писмо, подписано от 21 представители на спортни клубове в Обединения спортен клуб Левски. От него става ясно, че Петър Стойчев е подал документи за участие в обявения от Столичната община конкурс за наемане на басейна Спартак като самостоятелен кандидат (чрез управлявания от него плувен клуб), без да съгласува действията си с членовете на обединения клуб, каквото е задължението му по устав. Нещо повече, много преди въобще да е заседавала назначената да излъчи победител в надпреварата комисия, той на всеослушание обявил, че ще бъде новият чорбаджия на комплекса...?! Като се има предвид, че откритото писмо е с дата 14 януари, а конкурсната документация беше отворена в понеделник (11 март), остава доста озадачаващ фактът откъде Стойчев има тази информация.


При отварянето на конкурсната документация, според членове на комисията, се оказало, че единственият изряден кандидат е сдружението Обединени спортни клубове Левски, но странно защо до окончателно решение така и не се стигнало. Поне на този етап!


След като от басейна бяха отстранени хората на Алексей Петров, общината предостави стопанисването на комплекса именно на обединените спортни клубове Левски, за да може в комплекса да се развиват различни видове спорт и достъп до него да имат всички дружества. Но още преди месеци, когато конкурсът бе току-що обявен, Петър Стойчев вече се бил вживял в ролята на новия собственик на комплекса. В откритото писмо представители на всички спортни дружества, които в момента ползват комплекса, са описали не само арогантното поведение на Стойчев, но изрично са подчертали, че със самостоятелното си участие той нарушава устава и правилника на дружеството. Освен това спортните деятели са приложили и допълнителни документи, които рисуват една доста нелицеприятна картина за действията на именития ни плувец. Те са предоставили към писмото и декларация на родителите, чиито деца плуват в клуба на Стойчев, от които става ясно, че отрочетата им са задължавани да внасят такси, за които никой не им издава финансов документ. А децата били принуждавани да се разписват на... празни бланки.


Но най-възмутително от всичко, според твърденията в откритото писмо, е, че по думите на самия Стойчев конкурсът бил с предрешен победител (сиреч той), тъй като зад гърба му стояла цялата власт. Твърдение, което се подкрепя и от разказите на служители на комплекса, а защо не и от сегашния му избор за министър.


В Столичната община пък е получен и още един сигнал (под 'b9 СО-94-ВД-528 от 15 февруари 2013-а), адресиран до отдел Антикорупция. Копия от него са били изпратени и на експремиера Бойко Борисов, и на ексминистъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. В сигнала (с който в. БАНКЕРЪ разполага) се описват фалшификациите, които се правят в плувния клуб, ръководен от Стойчев. А те са определени като нагло престъпление.


Отговори от тези институции засега... няма. Но пък назначението е факт!


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във