Банкеръ Daily

Общество и политика

КСНС започна без Борисов

Президентът Румен Радев свика днес втория си Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), откакто влезе на "Дондуков" 2. Заседанието обаче започна в отсъствието на премиера Бойко Борисов.

Впоследствие стана ясно, че Борисов е поканил протестиращите работници от оръжейния завод "Емко" на среща в Министерския съвет и затова пропусна началото на Консултативния съвет. Протестиращите посрещнаха политиците на "Дондуков" 2 с викове "оставка". Въпреки че дружеството си върна лиценза за износ, редица поръчки за доставка на боеприпаси на "Емко" бяха прехвърлени към ВМЗ Сопот. Това е основната причина за продължаващото недоволство. Работниците в завода са притеснени за своите работни места и за бъдещето на предприятието. След час и половина преговорите продължиха с икономическия министър Емил Караниколов, а Бойко Борисов се присъедини към колегите си в президентството.

Иначе политиците се събраха,  за да обсъдят необходимите законодателни мерки за борба с корупцията по високите етажи на властта. Сред основните теми бъ и създаването на нов антикорупционен орган, какъвто се предлага както в текстовете, подготвени от правителствените експерти, така и в тези на опозицията.

Като цяло управляващите и опозицията имат различни виждания за състава на звеното и най-вече за това кой да назначава неговия ръководител. От БСП настояват тази задача да изпълнява президентът Румен Радев. ГЕРБ пък иска началникът да се избира от Народното събрание. Самият Радев даде заявка, че желае той да назначава ръководителя на новия антикорупционен орган.

Очаква се в президентството да прехвърчат искри, най-вече поради напрежението между президента и ГЕРБ през последната седмица.

Държавният глава се закани, че "щом ГЕРБ искат битка, ще я получат", визирайки изказвания на депутати от управляващата партия. Борисов инициира примирие, но впоследствие от ГЕРБ индиректно обвиниха Радев в корупция и лобизъм при избора на изтребители за авиацията. Имаше и откровено лични нападки и обвинения в шуробаджанащина към президента.

От БСП го защитиха, но и заподозряха, че атаката към Румен Радев е с цел "разчистване на пътя" към "Дондуков" 2 за Бойко Борисов. Стигна се дотам, че Цветан Цветанов се извини на държавния глава за изказванията на някои депутати от ГЕРБ. Борисов пък изрично забрани на своите хора да говорят за президента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във