Банкеръ Daily

Общество и политика

КСНС се обедини около 5 точки за Близкия изток

„В съвременния глобализиран и взаимосвързан свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидими характер и мащаб“. Това заяви президентът Румен Радев след Консултативния съвет по национална сигурност, свикан заради напрежението в Близкия изток.

"КСНС изрази загриженост във връзка с развитието на ситуацията в Ирак и региона, като отчете необходимостта от спешна деескалация на напрежението и въздържане от употреба на сила. Участниците в Съвета се обединиха около позицията, че ескалация на кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб“, добави президентът и посочи препоръките, около които са са обединили участниците в Съвета.

„Да се поддържа национална позиция в контекста на усложнената среда за сигурност в Близкия изток с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с използване на дипломатически средства. Позицията следва да бъде последователно отстоявана на всички нива в народен, международен и съюзен формат. Второ – службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната сигурност. Трето – МВнР да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани в зоните на напрежение. Четвърто – МО да предприеме мерки за осигуряване безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница. Пето – при промяна на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната“, изброи Румен Радев точките, около които е постигнат консенсус.

"Заплаха има за всички страни в света, когато има глобален конфликт като този в Близкия изток", каза премиерът Бойко Борисов след приключването на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Според министър-председателя този КСНС е бил лесен, защото позициите и докладите са били приети с единодушие:

„Обединихме се около общ текст – максимална бдителност, внимание. Най-важното е дипломацията да бъде водеща и да се търси траен мир в региона“, подчерта Борисов. 

В срещата при президента участваха председателят на парламента Цвета Караянчева, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министрите на вътрешните работи и на финансите – Младен Маринов и Владислав Горанов, началникът на отбраната, ръководителите на специалните служби, както и представители на парламентарните партии.  

Вчера премиерът Бойко Борисов припомни официалната българска позиция. "Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток. И Иран, и Ирак, и Сирия са в непосредствена близост до България. Като се има предвид, че Русия и Турция са под санкции, това е един много, много сложен регион", посочи той.

Междувременно НАТО премести на безопасно място военнослужещите, сред които и двама български офицери, които участват в обучението на иракските сили за сигурност.

"Мисията не е прекратена. Тя просто е евакуирана и при вземане на решение, че ситуацията в Ирак е подходяща и при желание от страна на иракското правителство, те могат да се върнат", обясни министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във