Банкеръ Weekly

Общество и политика

КСНС призова за прозрачно усвояване на европарите

Членовете на КСНС приемат, че изпълнението на споразумението през следващия програмен период в максимален размер е от важно значение за развитието на страната.

Това се казва в становището на КСНС относно приоритетите пред страната след заседанието, което продължи два часа.

Правителството да проведе информационна кампания за разясняване на приоритетите Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014–2020 г. Това решение е взето единодушно на днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, но е с подписано с особено мнение от лидера на „Атака” Волен Сидеров.

КНСН излезе с решение Министерския съвет да организира и проведе информационна програма за запознаване с параметрите за следващия програмен период.

„С постигане на целите заложени в националната програма и споразумението ще се осигури ускорен икономически растеж и повишаване на качеството на живот”, увери президентът Росен Плевнелиев.

По думите му оценката на КСНС е, че финансовите средства по партньорството ни с ЕС са важен допълнителен ресурс и затова е нужно прозрачно изразходване на тези средства.

Заради това членовете на съвета препоръчват на правителството да се отчита ежегодно за изпълнението на споразумението, както и че партиите и институциите трябва да работят за прозрачното, и при това на 100 процента, усвояване на европарите.

„В националната програма за развитие България 2020 са формулирани осем стратегически приоритета на страната до 2020 г., а именно - подобряване на достъпа и повишаване на качеството на образованието и обучението и качествените характеристики на работната сила; намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване; постигане на устойчиво интегрирано регионално развитие и използване на местния потенциал; развитие на аграрния отрасъл за осигуряване на хранителна сигурност и производство на продукти с висока добавена стойност при устойчиво управление на природните ресурси; подкрепа на иновациите и иновативните дейности за повишаване на конкурентоспособността на икономиката; укрепване на институционалната среда за по-висока ефективност на публичните услуги за гражданите и бизнеса; енергийна сигурност и повишаване на ресурсната ефективност и подобряване на транспортната свързаност и достъпа до пазари", коментира президентът.

Преди заседанието Плевнелиев призова всички следващи избори - европейски, местни, президентски да бъдат комбинирани с референдуми. "Силата на референдума не е да предскаже, а да се попита народа, и той да каже кое е добре, кое е зле и как да се случат нещата в държавата. Аз искрено се надявам на пряката демокрация, хората през 2013 година съобщиха на политиците, и ми показаха това много ясно – аз ги чух внимателно и искам да работя за това, гласът на народа да бъде чут".

„С предстоящите избори оттук нататък (ние ще имаме европейски избори, комунални догодина, по-догодина ще имаме президентски избори, ще имаме и парламентарни избори); ние влизаме в години на избори и няма нищо по-добро от това, всеки от тези избори, ние да го комбинираме с референдум”, обясни Плевнелиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във