Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ксенофобията вреди на българския имидж

Настройването на българите срещу сирийските бежанци помага за разпространението на българофобията. Това мнение изрази председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Максим Бенвенисти по повод Международния ден в памет на жертвите от Холокоста. Церемонията се състоя пред бюста на Димитър Пешев в столицата.

„Ксенофобията, расизма и антисемитизма не са политически възглед. Те са престъпление. Настройването на българите срещу сирийските бежанци е във вреда на българския народ и помага за разпространението на българофобията в редица европейски страни и институции“, отбеляза в своето слово Бенвенисти.

Темата за ксенофобията бе засегната от посланика на Израел Шаул Камиса Раз: „За наше съжаление и почуда уроците от миналото не са добре усвоени. Като доказателство за това дори в днешно време могат да бъдат разпознати антисемитски дейности в Европа и света. Те носят характеристики, които болезнено напомнят за тъмното минало“. Той добави още, че отбелязването на деня в памет на жертвите от Холокоста на международно ниво е свидетелство за будното съзнание на редица народи и държави. „Събитието не се отбелязва само в памет на трагично загиналите, но и за да помним задължението си да предотвратим друг Холокост“, допълни израелският посланик. Той отбеляза и необходимостта от създаването на социална гражданска общност, която да се основава на равенство и взаимопомощ.

Своята почит изказа и председателят на Хародното събрание Михаил Миков: „Годините ни отдалечават но никога не бива да забравяме онази трагична част от европейска и световна история, в която една човеконенавистна теория се превърна в една трагична практика“. Той отбеляза още, че не бива да забравяме подвига на всички българи, които не са допуснали депортацията на нашенските евреи.

„Случилото се преди повече от 80 години ни показва, че и днес успехът на всяка една кауза минава през обединението на хората, а не през противопоставяне“, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. По нейни думи днес силата на гражданското общество е в неговото разнообразие от възгледи, таланти и постижения.

През 2005 г. Генералната асамблея на ООН определя 27 януари за Международен ден на жертвите от Холокоста. Датата е избрана, защото на този ден е освободен най-големият нацистли лагер „Аушвиц-Биркенау". По време на Втората световна война са загинали над 6 млн. евреи. Международният ден пък е отбелязан за първи път от международната общност през 2006 година.

Димитър Пешев е български политик, допринесъл за спасяването на българските евреи. На 17 март 1943 г. Пешев инициира протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов против депортацията. То е подписано от общо 43 народни представители, а по това време той е министър на правосъдието. Поради тази причина 26 март Пешев е свален от поста си. През 1945 г. въпреки приноса на Димитър Пешев Народният съд го осъжда на 15 години затвор „за фашистка дейност и антисемитизъм“.

Бюст-паметник на бележитият българин е открит по случай 70-годишнината от спасяването на българските евреи през март миналата година.

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във