Банкеръ Daily

Общество и политика

КС: Закриването на спецправосъдието не е противоконституционно

Закриването на специализираните съд прокуратура не противоречи на Конституцията. Това прие единодушно с 10 гласа Конституционният съд. По този начин КС отхвърли искането на главния прокурор Иван Гешев за установяване на противоконституционност. Закриването на спецправосъдието бе гласувано от парламента въпреки съпротивата на Гешев, който оглавяваше структурата, преди да стане главен прокурор.  

Съдът обаче обявява, че гласуваният от парламента начин за преназначаване на спецмагистратите в други съдилища и прокуратури на базата на квоти е незаконен. Това означава, че Висшият съдебен съвет ще трябва да ги прехвърли по общия ред, вместо да се разкриват щатни бройки.

Преди два дни КС отхвърли искането на обвинител номер едно да бъде отменено изискването той да бъде изслушван най-малко веднъж на три месеца от парламентарната правна комисия и възможността Народното събрание да дава препоръки по представените от него доклади. След това той да отчита как ги е изпълнил. Гешев оспорва две разпоредби в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Решението отново бе прието единодушно. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във