Банкеръ Daily

Общество и политика

КС се произнася до декември по искането на президента за конституционната комисия

До началото на декември Конституционният съд ще се произнесе по искането на президента Румен Радев да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на временната парламентарна комисия за проекта за нова конституция.

Това заяви във Велико Търново председателят на Конституционния съд Борис Велчев, предаде БНР. Той уточни, че вече е отправено искането до Народното събрание за становище.

След като делото беше допуснато по същество, Конституционният съд вече е изпратил писма за становища освен до парламента и до неправителствени организации и специалисти по конституционна теория, посочи председателят на КС.

"Те имат един месец да дадат своите становища. Ние изпратихме писмата в началото на тази седмица. Давате си сметка, че е твърде рано да започнат да пристигат, но се надявам, че в рамките на месечния срок ще дойдат тези становища. Ние ще си направим и своите анализи. И в резултат на това се надявам да не се бавим повече от началото на декември", каза Велчев.

Президентът смята, че решението за създаването на парламентарната комисия, която да се занимава с проекта за нов основен закон, е противоконституционно, защото според действащата конституция нова може да се приеме единствено от Велико народно събрание.  

Председателят на Конституционния съд отказа да коментира какви биха били последствията от двата възможни варианта за решение. Той не коментира и искането на Съюза на съдиите, прието за сведение от Висшия съдебен съвет, за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. "Като съдия не мога да си позволя да имам никакво публично отношение по подобни теми. Надавам се да ме разберете", посочи магистратът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във