Банкеръ Daily

Общество и политика

КС поряза ГЕРБ за специалния прокурор, разследващ главния

Конституционният съд (КС) обяви, че разпоредбите, с които беше създадена фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор, противоречат на основния закон.

Решението е взето с 11 гласа, на особено мнение е само съдия Филип Димитров.

Предстои да бъдат публикувани и мотивите към решението на съда.

Разпоредбите от Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт бяха атакувани пред КС от президента Румен Радев.

В своята жалба до КС президентът заяви, с въвеждането на фигурата на особен прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник и с предаването на подсъдността по тези дела изцяло към Специализирания наказателен съд се засягат основни конституционни ценности като независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт, равенството на гражданите пред закона и забраната на извънредните съдилища.

Вносители на промените, одобрени от парламента, бяха депутати от ГЕРБ начело с Красимир Ципов. 

Преди приемането на измененията, които преодоляха и ветото на президента, експертите от Съвета на Европа препоръчаха на страната ни съдия, а не прокурор да разследва главния прокурор. Ръководителят на отдел "Човешки права" към Съвета на Европа Кристоф Поарел изпрати две писма до българските институции, в които казва, че предвижданият начин за избор на независимия прокурор не осигурява действителна независимост. Той е предложи по-нататък да се помисли дали съдия или група съдии не биха могли да водят разследвания срещу главния прокурор.

В рамките на 45-ото Народно събрание "Демократична България" внесе законопроект, който предвиждаше да отпаднат текстовете, свързани с фигурата на прокурора, който да разследва главния прокурор или негов заместник. В проектозакона бе разписано и да бъдат закрити специализираните съдилища и прокуратури. Правната комисия одобри този законопроект на първо четене, но поради късия живот на 45-ия парламент така и не се стигна до неговото гласуване в пленарна зала. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във