Банкеръ Daily

Общество и политика

КС поиска от Радев декларацията за гражданство на Кирил Петков

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането за установяване на противоконституционност на указа на президента за назначаването на министъра на икономиката Кирил Петков. Съдът поиска от президента Румен Радев да представи декларацията, подадена от министъра на икономиката Кирил Петков, че той не е притежавал друго гражданство, освен българско, преди да бъде назначен за служебен министър.

Във взимането на решението са участвали Борис Велчев, Георги Ангелов, Анастас Анастасов, Мариана Карагьозова-Финкова, Константин Пенчев, Филип Димитров, Таня Райковска, Надежда Джелепова, Атанас Семов, Красимир Влахов.

Делото бе образувано по искане на депутати от ГЕРБ, след като от "Има такъв народ" заявиха, че Петков има двойно гражданство - българско и канадско. 

Министърът на правосъдието също трябва да представи документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на Петков към 10 май, откогато е указът на президента за назначаване на служебно правителство. Външният министър трябва да поиска писмена информация от Канада дали към 10 май Петков има канадско гражданство.  А министър Петков трябва да представи в КС официален писмен документ от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване.

Конституционният съд допусна за разглеждане и дело по искане на правосъдния министър Янаки Стоилов да бъде тълкувано дали има право да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във