Банкеръ Daily

Общество и политика

КС: Петков е бил назначен за министър в нарушение на Конституцията

Президентският указ от 10 май, с който Кирил Петков е назначен за министър на икономиката, нарушава Конституцията, реши Конституционният съд.

"Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело № 18 от 2021 г., с което обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков", се казва в съобщението на съда от 27 октомври.

Решението e прието с 11 гласа "за". Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение относно допустимостта.

Предстои да бъдат публикувани и мотивите на Конституционния съд.

Делото бе образувано по искане на ГЕРБ и се базираше на текстовете в основния закон, според които членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани.

Според неофициална информация, тиражирана в медиите, Конституционният съд приема, че при назначаването на Петков за служебен министър той не е бил категорично освободен от канадското си гражданство. Съдът смята, че има доказателства, че той е бил наясно, че не е достатъчно само да подаде заявление за освобождаване от гражданството, а е трябвало и да изчака отговора на Канада. Днешното решение не води автоматично до нищожност на актовете на Кирил Петков като министър. И ако някой бъде оспорен, въпросът ще се решава от съдилищата.

Петков на два пъти поиска Конституционният съд да го конституира като заинтересована страна по дело, но му беше отказано. Той обяви в аванс, че след като КС се произнесе, той ще представи пред медиите своето становище по казуса. Бившият министър защитава позицията, че след като е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство още на 21 април, той е изпълнил изискването на конституционните текстове, че министрите и депутатите могат да имат само българско гражданство. Според документите от Канада, които той представи в КС обаче, той не е нейн гражданин от 20 август.

Преди две седмици Специализираната прокуратура обяви, че още на 24 август е образувана преписка по казуса с гражданството на Кирил Петков.


Петков към Конституционния съд: България загуби частица суверенитет

Първи политически реакции по казуса с гражданството на Петков


Facebook logo
Бъдете с нас и във