Банкеръ Daily

Общество и политика

КС отказа да се произнесе по искане на Радев за Бюрото за защита

Конституционният съд отказа да се произнесе по същество по искането на президента Румен Радев да обяви за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт и в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, свързани с Бюрото за защита на свидетели. Единодушно съдиите са приели, че след като 46-ото Народно събрание отмени част от оспорените разпоредби, е отпаднал и предметът на делото.

Съдът беше сезиран от държавния глава през март, когато структурата все още беше на подчинение на главния прокурор Иван Гешев. В последния си пленарен ден обаче 46-ото Народно събрание върна Бюрото в Министерството на правосъдието, където е било до 2014 година.

През март президентът оспори пред КС положението на Бюрото за защита на свидетели като самостоятелна организационна структура при главния прокурор. Държавният глава смята, че при обвинител номер едно са съсредоточени всички функции по ръководство и контрол на Бюрото. Държавният глава искаше да се установи противоречат ли на Конституцията част от разпоредбите в два закона - за съдебната власт и за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна структура при главния прокурор. 

Радев смята, че през последните години с последователни законодателни промени и в отклонение на принципа за разделение на властите, при главния прокурор се оказват съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита. По този начин, според президента, се надхвърлят установените в основния закон правомощия на прокуратурата и на главния прокурор. Главният прокурор не може едновременно да ръководи Бюрото и да надзирава действията му. Това означава сам да надзирава законността на собствените си действия, посочваше в мотивите си президента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във