Банкеръ Daily

Общество и политика

КС отказа да изслуша Петков по делото за гражданството му

Конституционният съд (КС) е приел доказателствата по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков. Днес решение не се очаква, а е предвидено само обсъждане и приемане на документи, свързани с предмета на делото.

Съдът отказа да изслуша Петков по делото за двойното му гражданство и се мотивира с това, че като заинтересовани страни могат да се конституират - при това при определени хипотези, само действащ народен представител и действащ президент и вицепрезидент.

Отхвърлено е било и искането по делото за гражданството му да се изиска становище от експерт по международно публично право.

Приети са били поредица от документи, сред които и удостоверението от Канада, в което е посочено, че Кирил Петков не се смята за неин гражданин от 20-и август тази година.

На сайта на Конституционния съд е публикувана и собственоръчно попълнената му декларация от 10-и май, в която декларира, че няма друго, освен българско гражданство.

Съдът няма срок, в който да обяви решението си, но очакванията са това да стане преди изборите на 14-и ноември.

Конституционният съд беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10  май в частта, свързана с назначаването на Петков за министър.

Образувайки делото, съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Кирил Петков.

Доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", коментира пред БНР, че ако се окаже, че Петков е декларирал, че отговаря на условията за министър, въпреки че е имал канадско гражданство към момента на издаването на указа, би могла да му се търси наказателна отговорност за документ с невярно съдържание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във