Банкеръ Daily

Общество и политика

КС допусна до разглеждане искания на Радев и на ГЕРБ

Конституционните съдии единодушно допуснаха до разглеждане искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за съдебната власт и за защита на свидетели, свързани с функциите на Бюрото по защита към главния прокурор.

Държавният глава поиска да се установи противоречат ли на Конституцията част от разпоредбите в два закона - за съдебната власт и за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото за защита на свидетели се определя като самостоятелна структура при главния прокурор. 

Конституционният съд също така единодушно допусна до разглеждане по същество искането на ГЕРБ за отмяна на текстове от Изборния кодекс.

Атакуваните текстове са свързани с машинното гласуване, с промените в структурата и състава на ЦИК, както и текст от преходните и заключителни разпоредби, в който е записано, че пропорционалната система за избори за парламент ще се прилага само до провеждането на първите редовни избори за народни представители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във