Банкеръ Weekly

Общество и политика

КРЪВТА НЕ ОТМИ ДЪЛГОВЕТЕ НА ДЕЯН ДОБРЕВ

Четири години минаха от зверското убийство на сливенския новобогаташ Деян Добрев и от мистериозната смърт на двамата му екзекутори. В края на април 1994 г. той бе пребит до смърт и захвърлен край пътя до село Бероново, Сунгурларска община. Преди да издъхне, Добрев промълвява имената на похитителите си - Петър Станчев, Николай Джеджев, Николай Николов-Мазния и Петко Николов-Каратиста. Те са задържани, после пуснати под гаранция, но не след дълго двама от тях са пратени да правят компания на жертвата си на оня свят. Според в.168 часа два дни преди убийството на Добрев неговите бодигардове са се сблъскали с охраната на друг популярен представител на национално отговорния капитал в Сливен - Мариан Петров, по-известен в аристократичния псевдоним Мариан Първи. Ако се съди по публикациите в пресата, поводът е неиздължен кредит на Добрев към съгражданина му с лъскав прякор. Фирмата Мариан Първи, подобно на дружествата на Деян Добрев, още през 1994 г. е нередовен длъжник на няколко банки и на ДСК. Мариан Петров е акционер във вече фалиралата АГРОБИЗНЕСБАНК, която е кредитор и на ЕТ Бол Сир - Радостина Добрева, ръководена от жената на Деян Добрев, и притежава дялове в Първи частен земеделски приватизационен фонд.


Според други вестникарски публикации, докато излежава присъда в Старозагорския затвор (от 1987 до 1991 г.) Деян Добрев се е запознал с Ахмед Доган. Намеква се дори, че рамо на Добрев да започне бизнеса си е дал сливенският лидер на ДПС Мустафа Хатиб, който го среща с висши дейци на движението. Впрочем интересът на хората на Доган към национално отговорния капитал не е изненадващ. В управленските органи например на АГРОБИЗНЕСБАНК до 1995 г. е една от активистките на ДПС и депутат от същата партия Шерифе Мустафа. Известно е и участието на Кадир Кадир във фирмата Медиум, която през 1996 г. поиска да купи длъжника на БЗК - варненската Албион кар, но после се отказа. Не се нуждае от напомняне и застъпничеството на Доган за Мултигруп, но всичко това е друга тема.


През 1994 г. медиите обвързват смъртта на Деян Добрев с версията, че фирмите му са били помпа за източване на капитали от банките към далеч по-мощни структури. Една вестникарска хипотеза пък намекна, че причина за убийството му е афера с изнесена информация, касаеща националната сигурност. Следствието обаче и досега мълчи за истинските подбуди за екзекуцията. А убийството на сливенския капиталист си е било чиста екзекуция, и то една от най-скъпо платените за своето време - по 1 млн. лв. на изпълнител.


Добрев оставя жена вдовица, две сирачета и около 90.1 млн. лв. необслужвани дългове - към ДСК, към БИОХИМ и към Пощенска банка. Те продължават да трупат лихви, защото кръвта на сливенския бизнесмен не отмива задълженията му. Оценката им при сегашния курс на лева спрямо долара ги прави незначителни - някакви си 50.1 хил. щ. долара. Това са дребни стотинки на фона на милионите в щатска валута, взети, превъртяни и отмъкнати от други. В сравнение с тези другите сега Добрев изглежда като хиена сред лъвове. Но подобно сравнение е измамно, тъй като по времето, когато са вземани заемите, доларът е струвал около 30 лева. Чрез своите фирми и фирмите на жена си Деян Добрев е получил само от ДСК и АГРОБИЗНЕСБАНК 35 млн. лв., чиято равностойност тогава е около 1.2 млн. щ. долара - сума, значителна за всяка една държава.


Сливенският бизнесмен е оперирал предимно чрез две свои фирми - ТФ Аргентум, титулована от него във вестниците като холдинг, но всъщност обикновено ЕООД с капитал от 50 хил. лв., и Арес ООД. А жена му е едноличен търговец под фирмата Бол Сир - Радостина Добрева. През март 1993 г. тя закупува на търг кравекомплекс в с. Тополчане на 37 км от Сливен и мандра, която се намира на 15 км от същото село. Две платежни нареждания, пуснати през април 1993 г. от Стопанска банка към ТБ Сливен, сочат, че част от парите за кравекомплекса са платени от името на ЕТ Бол Сир - Радостина Добрева. Парите обаче са преведени от сметката в Стопанска банка на фирмата... Спот рейд. Тя е една от основателките и основните акционери на ТСБанк, неразделно свързана с всичките й операции до затварянето на банката на 23 септември 1996 година.


Та въпросният кравекомплекс и мандрата бележат началото на бизнеса на Деян Димитров и жена му. Поне на такава мисъл навеждат търговските договори, които техните фирми сключват за продажбата на кашкавал Витоша и Балкански. Някои от тези договори са на стойност над 47 млн. лева. Разбира се, друг е въпросът дали сделките действително са реализирани, или са останали само хартиени пожелания? Така или иначе, посочените активи и операции са обяснявали до голяма степен благополучието, демонстрирано от сливенския бизнесмен Добрев пред местните банки. На 15 септември 1993 г. неговата фирма Аргентум ЕООД - създадена месец преди това, и тази на жена му ЕТ Бол Сир - Радостина Добрева се обединяват в консорциум. Първоначалната цел е да се експлоатира кравекомплексът. По-късно обаче консорциумът се насочва към закупуването на земята и инженеринговата сграда, предлагани за продажба от старозагорските държавни фирми Хранинвест АД и ИП Хранмашкомплект. Семейството планира на това място да изгради хотелски комплекс.


Консорциумът на фамилия Добреви, представляван от Аргентум ЕООД, печели търга и в средата на октомври 1993 г. се сдобива със сградата и терен от 6998 кв. метра. За тях трябва да се платят 8.364 млн. лева. Договорено е плащането да стане в срок от десет месеца на равни вноски, а новият собственик влиза в правата си веднага след сключването на договора за покупка-продажба. Непосредство след това Аргентум ЕООД иска от клона на ДСК в Сливен тригодишен заем в размер на 5 млн. лв. и седеммесечен гратисен период за погасяване на главницата. Фирмата декларира, че към момента на подаването на тази молба няма други задължения към държавата и към банки, освен че й остава да погаси 1 млн. лв. по кредит, отпуснат й от клона на ПИМБ в Сливен. Като залог за искания от ДСК заем Деян Добрев предлага 7200 руски електрически водни помпи. Сливенският клон на касата приема залога и отпуска заема. Той трябва да се погаси до края на октомври 1996 г., като по него се плаща лихва равна на ОЛП плюс 15% надбавка. През октомври 1993 г. 5 млн. лв. са 166.7 хил. щ. долара, но Аргентум ЕООД не плаща редовно задълженията нито към ДФ Хранинвест АД и ИП Хранмашкомплект, нито към клона на ДСК в Сливен.


Що се отнася до Бол Сир - Радостина Добрева, още през юли 1993 г. фирмата взема 20 млн. лв. кредит от АГРОБИЗНЕСБАНК, като ипотекира пред нея кравекомплекса в с. Тополчане. Тъй като заемът не се обслужва, в края на 1994 г. банката осребрява обезпечението си. Едноличният търговец обаче не се ограничава само със заема от пловдивската банка. През октомври 1993 г. - почти по едно и също време с Аргентум ЕООД, той също получава 5 млн. лв. от ДСК - клон Сливен. Този заем споделя съдбата на кредита, отпуснат на Аргентум ЕООД.


Историята се потретва и със заема, отпуснат от ДСК - клон Сливен на Арес ЕООД - още една от фирмите на Деян Добрев. В края на октомври 1993 г. и тя получава 5 млн. лв., които впоследствие не обслужва редовно.


През февруари 1994 г. клонът на ДСК в Сливен изисква от фирмите на Деян Добрев и на жена му незабавно да платят задълженията си и след като това не става, касата започва да си търси правата по съдебен ред. Но освен нея интерес към фирмите на Добрев проявяват прокуратурата и полицията. Разследването срещу тях започва през март 1994 г., а в средата на април Добрев е екзекутиран.


През май 1994 г. с писмо до Централното управление на ДСК директорът на СДВР моли да бъде предоставена информация за операциите и наличностите по разплащателни и заемни сметки на няколко фирми. В списъка са Аргентум ЕООД, Бол Сир - Радостина Добрева, Арес ЕООД и Консилиори ЕООД. Мотивът за полицейския интерес към тези фирми на Деян Добрев е, че той ползвал кредити за 60 млн. лв., като при даване на обезпечението е представял фактури за стока с невярно съдържание. Банковата тайна е свалена.


Същевременно на 19 май 1994 г. Сливенският районен съд издава изпълнителен лист срещу Аргентум ЕООД, с който осъжда дружеството да плати на местния клон на ДСК над 6.452 млн. лева. По това време валутната равностойност на тези пари вече е само 118.2 хил. щ. долара. Пак на 19 май 1994 г. Сливенският окръжен съд издава изпълнителен лист и срещу едноличния търговец. Част от вземанията си от Аргентум ЕООД сливенският клон на ДСК успява да си събере, като продава заложените електрически водни помпи. През следващите три години обаче необслужваният дълг продължава да набъбва и в края на 1997 г. е 26.5 млн. лева.


Аналогичен е случаят и с фирмата на вдовицата на Добрев ЕТ Бол Сир - Радостина Добрева. През 1997 г. вземанията на ДСК от този едноличен търговец са 19.5 млн. лева. Третата фирма - Арес ЕООД, има малко по-различна съдба. В края на октомври 1994 г. жената на Деян Добрев я продава на Елтамакс Евроцентър - РТР ООД. Собственик на 75% от капитала на фирмата купувач е Митко Енчев Димитров. Той притежава и фирма ЕТ Джоя Ко, която според списъка на кредитните милионери дължи на БИОХИМ, ТСБанк, АГРОБИЗНЕСБАНК, Стопанска банка и Пощенска банка около 227 млн. лева. В същия списък фирмата Арес ЕООД фигурира с дългове от 26.5 млн. лева. Тези числа са и последните щрихи от кратката, трагична история на кредитния милионер Деян Добрев. История, голяма част от която остава забулена в мъглата на неизвестното и недоизказаното. И най-вече защо сливенският бизнесмен е теглил толкова много кредити и къде са отивали получените от него пари...?

Facebook logo
Бъдете с нас и във