Банкеръ Daily

Общество и политика

Кръстовището пред Софийския университет остава затворено

S 250 2f2fc767 8e8d 4db5 9d31 4ecf9753c52c
S 250 0143d0da d85c 4147 a284 e7a8b82e56f0
S 250 390e9028 65f7 4300 bb40 789d5aafbb30
S 250 9c15598a 1260 4d90 b629 49103dd1ffe7

Автобусът на майките от "Системата ни убива" остава блокиран от полицията на кръстовището пред Софийски университет "Свети Климент Охридски". Движението остава затворено.

Пред буса има двама полицаи с жилетки антиконфликт, които не го допускат да се придвижи към Орлов мост. Хората са пуснали от буса музика и обясняват на присъстващите полицаи, че звучи зле ако в медиите се появят съобщения как органите на реда спират бус на майки. На кръстовището има и палатки.

Малко по-късно се стигна до спречкване между полицията и протестиращите заради това, че полицията искаше да премести един от патрулните си бусове, които бяха паркирани пред буса.

Два от патрулните бусове бяха преместени малко по-встрани, докато третият беше блокиран. Деца, както и част от майките от "Системата ни убива", застанаха пред полицейския бус, понеже полицията искаше да премести хората, преди да може да премести буса си, се случи стълпотворението. След краткия сблъсък полицията се оттегли в пешеходната зона пред СУ. Там протестиращите останаха на платното пред буса  на полицията, за да му  попречат да бъде преместен.

От полицията обясниха, че жените са свободни да продължат пеша, но не могат да пропуснат буса в посока „Орлов мост”, тъй като той е блокиран от протест и превозни средства не се движат в този участък.

Ето какво казаха две от майките пред БНР:

"Те арестуваха нашия, ние арестувахме техния". "Как така едни жени като мене 50 кила много им пречат, развалят им служебната техника, нещо да виждате на буса им да има и решиха, че трябва да останем тук".

След краткия сблъсък полицията се оттегли в пешеходната зона пред СУ, а протестиращите останаха на платното пред буса на полицията, за да му попречат да бъде преместен.

С ръкопляскания протестиращите посрещнаха и свежите попълнения, които идват за поредния ден на протести.

Второ денонощие остава блокиран и подходът към АМ "Тракия" при Стара Загора. Вчера от полицията в града заявиха, че заради сигурността на протестиращите, те няма да бъдат допуснати до магистралата

При протестиращите бяха забелязани Христо Иванов от "Да, България" и Мая Манолова.

Остава затворено и кръстовището на Орлов мост. Има палатки и пред Министерския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във