Банкеръ Daily

Общество и политика

Крум Зарков: Не сме имали амбиция да оглавим този протест

„Не знам дали протестите биха продължили още толкова, но по–притеснителното е, че управляващите като че ли не си дават сметка за цената на това упорство – а тя е нарастващо обществено напрежение“. Това заяви пред БНР Крум Зарков, заместник–председател на ПГ на БСП за хода на протестите и за предстоящия избор на лидер на социалистическата партия.

„Това, което правим ние от БСП, за да падне правителството е, че три години и половина в Народното събрание защитаваме тези, които днес звучат и на площадите, внесохме редица вотове на недоверие", посочи Зарков.

"Вътре в пленарната зала има едно мнозинство от депутати, което приема всички опорни точки на властта и твърди, че на улицата са лузъри, шепа хора, маймуни, мафия. Значи при такъв сблъсък на две групи хора всеки трябва вземе страна. И тази страна на БСП е - заедно с протестиращите“, допълни Крум Зарков.

На въпрос дали БСП е трябвало да има по-активна роля в протестите Зарков уточни, че те от самото начало са казали, че се солидализират с исканията. „Ние първи заговорихме за паралелна държава, но ние не сме имали амбиция да оглавим този протест, иска ни се той да запази гражданския си характер – там има хора, които мислят различно по различните теми", посочи той.

БСП не се регистрира последните дни, защото единственият закон, който е важен, е за изборното законодателство - Изборният кодекс. "Единственото нещо, което трябва да направи този парламент, е да обяви курс към предсрочни избори и да осигури неговата честност. За всичко друго ние нямаме работа там", посочи още Зарков.

Преди утрешния пряк избор на ръководител на БСП Зарков коментира: „Не знам защо се стигна до откази на другите кандидатури…Агитация няма да правя ден преди избора. Апелирам утре социалистите да отидат да гласуват, защото има голямо значение колко хора ще гласуват – за да се потвърди изборът и този верен ход – председателят на БСП да бъде избиран пряко. Затова се надявам утре на широко участие“, каза Зарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във