Банкеръ Daily

Общество и политика

Крум Зарков: България продължава да има тежки проблеми със съдебната си система

„Направени бяха много неща в дейността на Висшия съдебен съвет през 2019 година, но също така трябва да констатираме, че въпросите, които стояха пред съдебната ни система преди три години, стоят все още на дневен ред – както въпросите за бюджетирането в съдебната система, така и натовареността на съдиите и съдебната карта, но и въпросът за атмосферата, в която съдът функционира, сигналите, които излъчва. За съжаление, новият състав на Висшия съдебен съвет не успява да излезе от онова русло на тежки противопоставяния, нелицеприятни скандали и нападки, в което беше потънал и предишният състав”.   Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Крум Зарков в Народното събрание по време на обсъждането на Годишния доклад за дейността на Висшия съдебен съвет за 2019 година, който в крайна сметка беше приет почти без дебати.

„Ние ще подкрепим доклада за дейността на Висшия съдебен съвет през 2019 година, но оставаме със сериозни изисквания – както за начина на работа, така и за резултатите”, обяви Зарков. По думите му България продължава да има тежки проблеми със съдебната си система, тези проблеми не са само вътрешен проблем, те създават и негативен имидж на страната ни в чужбина.

„От всеки един от нас – парламент, съдебна власт, правителство, зависи те да бъдат преодолени. Първото условие е – коренно различен начин на диалог, както между институциите, така и вътре в институциите; търсене на решение на проблема, а не на изкуствени противопоставяния, и загърбване на личното его в името на по-висшата цел, а именно – българският гражданин да знае, че ще бъде съден от обективни, безпристрастни и професионални органи", посочи Зарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във