Банкеръ Weekly

Общество и политика

КРОС НА ПРИЦЕЛ

Позадрямалата търговия на капиталовия ни пазар беше разбудена в четвъртък миналата седмица от скандал, който тепърва широко ще се обсъжда в брокерските среди. При откриването на пазара брокерът на ING Bearings е регистрирал кросова сделка с 11 000 акции на Полимери - Девня, на цена от 14 210 лв. за акция. Тази транзакция сваля цените на книжата на дружеството с 4.95% спрямо предишната сделка, също крос, осъществен на 11 септември с 9905 акции на цена от 14 950 лева. Същевременно от началото на седмицата на борсата стои котировка продава на 14 203 лв., която според брокери е била за над 3800 акции.


Ръководството на Полимери - Девня, е изпратило писма до БФБ-София и до Комисията по ценните книжа и фондовите борси с молба да се направи проверка дали в случая не е налице манипулация на пазара. Най-вероятно въпросът ще бъде разгледан от арбитражния съд на борсата, чийто председател е шефът на Адлон дисконт Андрей Пръмов. Проблемът е бил дискутиран още в четвъртък и между шефа на борсата Георги Драйчев и члена на КЦКФБ Янко Николов. Съмненията са, че брокерът на ING Bearings е увредил интереса на свой клиент, който е купувал, пренебрегвайки оферта, по-изгодна със 7 лева.


От ING Bearings коментираха, че досега са правили много подобни сделки и не виждат нищо нередно, което да е в противоречие с практиката на борсата. Едва ли ще е изненада обаче, ако инцидентът доведе до временно спиране на кросовите сделки, докато за тях се приеме нова регулация. Това може да стане най-рано на заседанието на съвета на директорите на тържището на 2-ри октомври. Същото се отнася и за разпоредбите, свързани с блоковите сделки.


Десетина дни преди скандала с брокера на ING членът на КЦКФБ Янко Николов заяви че, че контролиращата капиталовия пазар институция възнамерява да разследва манипулативни сделки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във