Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Крокодилските сълзи" на властта

!!!!!!!Двете снимки - тази и на Борисов да се вградят една в друга
S 250 5ad60acd 86df 4319 bbd7 ce30aff64924

Дали една държава е демократична, правова и социална личи от отношението към гражданите й и грижата за слабите, беззащитните, възрастните, децата и хората с увреждания. Но не по това какъв е бюджетният й излишък и какви са макроикономическите й показатели.

В българската конституция е записано, че България е именно такава държава. Член 4, ал.1 "Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната; ал. 2 Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество."

На практика обаче държавата, която имаме в момента, няма нищо общо със записаното в основния ни закон. Тя е узурпирана от едни хора с авторитарно мислене, които са убедени, че животът, здравето и съдбата на българските граждани зависят от тяхната воля, его и настроение. Смятат, че всичко им е позволено и е достатъчно да понаучат един набор от клишета за пред хората, за да бъдат вечно на власт.

Проф. Николай Слатински беше казал преди време, че България се управлява чрез имитация, пропаганда и пиар. И това е така - тези три елемента изместиха реформите и реалните действия, за да се решават все по-задълбочаващите се проблеми и да живеят българите по-добре.

Само два примера от последните десетина дни. Премиерът Бойко Борисов ревал, докато гледал по телевизията репортаж за майка и нейното увредено дете. Това съобщи самият той пред медии в Министерския съвет в сряда (18 април). Странно! Главата на изпълнителната власт реве пред телевизора, докато в същото време под прозорците му на "Дондуков" 1 същата тази майка протестира заедно с десетки като нея, но той отказва да слезе и да се срещне с тези хора. Главата на изпълнителната власт плаче, но не действа, след като лостовете за решаването на проблемите на тези хора са в неговите ръце, в правомощията на правителството му.

"Чист популизъм, ако той се опитва да си вдигне акциите, образно казано, на гърба на хората с увреждания, може и да е успял, надявам се да не е успял", коментира "крокодилските сълзи" на премиера една от майките на деца с увреждания Валентина Христова. Тя разказа още, че миналата година е била личен асистент на 17-годишната си дъщеря, която е с множество увреждания, и трябвало всеки ден да описва в дневник час по час грижите, които полага. Взел се на сериозно надменен чиновник обаче я върнал да си препише дневника, защото не бил написан достатъчно четливо.

На кое ли безсърдечно нищожество е нужно това унижение на жената, чийто живот и без това е достатъчно труден? Кой ли бездушен комплексар си гъделичка егото и си вдига самочувствието по този начин, само защото има малко властчица в ръцете си? Говорим за държавни служители, чието задължение е да подпомагат тези хора и за тази си работа получават заплата.

 "Системата не ни дава никакъв шанс, това, което в момента е законодателството на тази държава, обрича децата и възрастните с увреждания на бавна смърт. Ние виждаме родители, които са затворени в домовете си, за да се грижат за децата си - деца, които порастват, получават социална пенсия (135 лв.) и нямат шанс за работа, ако имат някаква възможност да работят", обясни друга майка на дете с увреждане. Мая Стоицева настоя за закон, в който ясно да е записано кой на какво има право, за да спре сегашното непосилно обикаляне по институции, като не подмина и липсата на достъпна среда за хората с увреждания.

Само два дни по-късно - в петък (20 април) вътрешният министър - Валентин Радев, си направи малоумен пиар на гърба на ранената от бомбичка в окото полицайка на дербито между "Левски" и ЦСКА. Министърът, заместникът му Стефан Балабанов, главният секретар на МВР Младен Маринов и директорът на СДВР Ивайло Иванов се появиха на съвещанието за вземане на мерки срещу футболното хулиганство като пирати - с черни превръзки на едното око, в знак  на солидарност с ранената полицайка Гергана Зашева. Превръзките, вероятно закупени от някой детски магазин, предизвикаха изумление и бяха възприети по-скоро като подигравка с ранената полицайка. А в социалните мрежи този акт беше наречен "чист идиотизъм".

Към всичко това може да прибавим и наглостта с мораториума върху новите медикаменти от началото на годината. С него управляващите от ГЕРБ искаха да отнемат възможността на пациентите да имат достъп до иновативни животоспасяващи и животоподдържащи лекарства, които могат да се окажат по-ефективни от тези, които болните използват. Тези хора също излязоха на протест, за да защитят правото си на живот и лечение. Скандалът се разрасна и Борисов се принуди от чужбина да даде разпореждане на депутатите си да се коригират.

Всъщност от началото на европредседателството ни протестите не са спирали. Дори и в момента на улицата са личните лекари, недоволни от бумащината, с която са затрупани и не могат да обърнат достатъчно внимание на пациентите си. Протестират и миньорите от "Марица-изток" заради ниските си доходи. На паважа са и музикантите от БНР, тъй като висококвалифицираният им интелектуален труд е недооценен, а заплатите им са смешни.

И много други примери могат да се дадат, включително и тротоарите в София и други големи градове, по които вече не може да се върви нормално дори от здрави хора, но за които все няма пари да бъдат ремонтирани. Да не говорим, че вече не могат да се намерят и майстори, които не само павета да редят, а и тротоарни плочки на едно ниво. Градските управи би трябвало да работят за това градовете да стават все по-удобни за гражданите, т. нар достъпна градска среда. Но и тук управляващите разбират нещата сбъркано. Техният приоритет е да усвояват пари по европейски програми и проекти за каквото се сетите, защото от тези средства може да се отклонява. Добре, направиха градинки и детски площадки, а тротоарите кога?

По същата причина настроиха стадиони и басейни в села с по петдесетина старци, но и пет пари не дават, че общински болници фалират една по една и хората са принудени като номади да обикалят от място на място в областта, докато някъде ги приемат за лечение. Няма пари! Да, за лечебните заведения, аптеки и пътища в затънтената провинция няма пари, но за партийни субсидии - има.

Въпреки че беше проведен и референдум, управляващото мнозинство се направи на разсеяно и не промени държавната помощ за партиите, тя си остана по 11 лв. за реален глас. С нея някои формации, основно ГЕРБ, си правят пиар чрез селективна благотворителност и широкото й медийно разгласяване. За втория човек в партията Цветан Цветанов това е толкова в реда на нещата, че дори посъветва и опозицията да го прави, вместо да иска намаляване на депутатските заплати.

Не е ли по-правилно партиите да си намалят наполовина парите, които им дава бюджетът, а "спестеното" да се разпредели като социални помощи за деца с увреждания и за техните майки, както и за други нуждаещи се прослойки. Вместо непрестанно да се настройват един общности срещу други, едни професионални гилдии срещу други. Дават по 40 лв. на най-бедните пенсионери за Великден и Коледа. Но който получава 351 лв. пенсия, държавата не му дава, защото с този един лев вече се числи към богатите. За да даде правителството на едни, винаги драматично оповестява, че други се лишават или ще почакат. Защо интригантски трябва да се вади от устата на едни, за да се даде на други. Що за държавна и социална политика е това?

В понеделник (23 април) Борисов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи идеята на вицепремиера Валери Симеонов да се върне пушенето в заведенията в обособени помещения, защото "това е един от основните фактори за нарушеното здраве на българите, от тази позиция няма не само да мръднем, а и ще бъдем най-строги и настъпателни". "Убеден съм, че тютюнопушенето е вредно за човешкото здраве и това е нашата политика. Затова сме се съгласили на кутиите с цигари да има най-гадните картинки и с всичко това да можем да отказваме колкото може повече хора от тютюнопушенето", аргументира се премиерът.

Първо, не знам да има статистика колко хора са се отказали от тютюнопушенето, но процентът със сигурност е много малък.

Второ, по-малко вредни ли са за здравето на българите стресът (всекидневният survival) в неуредената държава и враждебната за нормалните човеци среда? По-малко вредна ли е нискокачествената, но скъпа храна? По-малко вреден ли е мръсният въздух, който дишаме? По-малко вредно ли е лошото управление, след като по конституция всеки български гражданин има право на добро управление? По-малко вредни ли са неефективната съдебна система и пълната липса на правораздаване и справедливост?

Видимите резултати, с които ГЕРБ се хвалят, вече наистина са много видими за всеки. Надявам се да използват същия слоган и на следващите избори. Търпението на българите се изчерпва, защото не може с едни и същи обещания да печелиш три пъти и да се каниш да ги обещаеш за четвърти път. Хората вече не им вярват, затова и не се хващат на "крокодилските сълзи", проливани пред камерите от властта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във