Банкеръ Daily

Първан Симеонов:

Кризата в Перник е на път да стъжни живота на Борисов

БСП започва предизборната кампания. На ГЕРБ им липсва реалистична преценка на ситуацията и увлечени в победите, допускат елементарни грешки. Според социолога Първан Симеонов това може да разклати властта, а не самите социалисти, тъй като "високите тонове, които понякога взема БСП, плашат хората".

"Около въздуха и водата винаги има конски дози популизъм. Опозицията вдига сериозен балон. Добавете към това и естественото износване на имиджа на това управление, вече 10 години. И ето го това проскърцване на най-ненадейни места. Това проскърцване означава само едно – Бойко Борисов трябва да започне да управлява по-дългосрочно, а не ден за ден. Това управление е реактивно, а не проактивно", поясни Първан Симеонов. 

Експертът посочи като успехи за ГЕРБ победата над бившия втори в партията Цветан Цветанов, победата на два вота през 2019 г., успокояването на сценария с протестите срещу Иван Гешев и счупването на леда с Доналд Тръмп. По думите му обаче, "кризата в Перник е едно недоглеждане и е на път да стъжни живота на премиера Борисов".

"ГЕРБ са добри балансьори на всякакви ръбове… Най-големите грешки на ГЕРБ са от подценяване, от самозабравяне и от загуба на връзка с реалността, точно когато са най-силни", обясни Симеонов пред БНР.  

"Не сме склонни много да променяме и това е защото в България икономиката се пораздвижи и нещата не изглеждат много зле, затова хората са предпазливи в желанието си за промяна... Най-грамадните проблеми на страната ни са свързани с човешкия капитал – с голямото разслояване на страната, огромните регионални различия, големите социални различия, демографския проблем. Същностният проблем на България е социалният", обобщи социологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във