Банкеръ Daily

Общество и политика

Кризата ще катализира проблемите със социалните неравенства, твърди икономист

Разликата между доходите на 20-те процента най-бедни и най-богати е осем пъти. Това е регистрирано месеци преди пандемията. Това е социален контекст, върху който сме влезли в тази криза. А тя ще бъде катализатор на проблемите с неравенствата“. Това каза пред БНР икономистът Любослав Костов, главен асистент в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, доктор по политическа икономия. Днес той организира онлайн дискусия за посткризисния период и за социалното неравенство.

По думите му трябва да се запитаме защо в години на икономически растеж не се е предприела по-активна политика. „Говорим за понятия като пропуснати ползи, алтернативни решения“, посочи той.

Любослав Костов коментира мярката 60:40, която според него е разкрила, че масово хората не се осигуряват на реалната си заплата и че много от работодателите са част от сивата икономика. „В момент като този усещаме загубите ни под формата на доход. Сега българинът ще разбере необходимостта да се осигурява на реалната си заплата... 9 лева на ден е минималното обезщетение, то трябва да се покачи... Държавата има буфери... Държавата прави някакви неща, но трябва да е една идея по-активна", каза икономистът. 

Според него кризата ще има всеобхватен характер, изцяло обществен, и е възможно след края ѝ да ни залее вълна от популизъм. „Проблемът на много европейски страни е популизмът и той поражда погрешни решения в икономическата политика. Трябва да се говори трезво, но не консервативно“, отбеляза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във