Банкеръ Daily

Общество и политика

Кризата показа много ясно необходимостта от лекари и наличието на научен потенциал в страната, смятат от БАН

България е една от първите държави в ЕС, която успя да организира финансиране на проекти свързани с COVID-19. Това стана ясно на брифинг в БАН.  Акад. Юлиан Ревалски добави, че това е много навременна и положителна стъпка на изпълнителната власт. „Като резултат от тези проекти учените се надяват на откриването на лекарства, а защо не и ваксина, както и връщането на българската наука на едно от челните места”, заяви заместник-министърът на образованието Карина Ангелиева.

Кризата показа много ясно необходимостта от лекари и наличието на научен потенциал в страната, който да е способен да реагира както оперативно така и със справянето с бъдещи такива кризи. „Всички си даваме сметка, че това едва ли ще е последният вирус от този род. Добър знак за нас, учените е, че държавата си дава сметка за важността на научния потенциал”, каза Ревалски.

Документите за конкурса, свързан с пандемията от COVID-19, са изпратени в Министерството на финансите. След като получат съгласуване и бъде променена годишната програма на Фонд „Научни изследвания” ще може да се обяви този конкурс. Медико-биологичните науки, разработване на терапии при заболяването са от тематичните направления в конкурса. Едно от условията в него е на три месеца да се информира Фондът за научни изследвания и постигнатите резултати.

Припомняме, правителството одобри допълнителни разходи в размер на 2,4 млн. лв. за проектно финансиране на тематични конкурси, свързани с пандемията от COVID-19 чрез Фонд ''Научни изследвания''.

С осигуряване на средствата ще бъде гарантирано разработването на конкурси за проекти за научни изследвания, свързани с диагностика, превенция, лечение на заболелите от COVID-19, както и прогнозиране, мониторинг и превенция на разпространението му. Ще се подпомогне развитието на научния потенциал и научните изследвания на програмно-проектен конкурсен принцип, както и международното научно сътрудничество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във