Банкеръ Weekly

Общество и политика

КРИЗАТА НА СВЕТОВНИТЕ ФОНДОВИ ПАЗАРИ УДАРИ И ДОЛАРА

Венцислав Любомиров, главен директор на Главна дирекция Пазари и инвестиции


С рекорден спад на долара за последните девет месеца се


прослави търговията на световния валутен пазар през изминалата седмица. Вследствие на песимизма, завладял инвеститорите на Wall Street, в четвъртък следобед доларът падна от 1.7700 до най-ниските си стойности от ноември миналата година - под 1.7200.


В понеделник вечерта индексът Dow Jones се срина с над 6%, което е вторият по големина спад в историята, понижавайки се с 512.61 пункта до 7539.07. По време на кризата в Хонконг индексът падна с 554 пункта до 7161.


В резултат на срива на борсовия индекс щатската валута понижи котировките си спрямо останалите основни валути до 1.7300 USD/DM, 140.85 USD/JPY, 1.6770 GBP/USD и 1.4270 за USD/CHF. Причината за рязкото спадане на долара са страховете на инвеститорите, че кризата на световния валутен пазар, започнала от Далечния Изток, обхванала Китай и Русия, ще нанесе силен удар и на щатската икономика. Все повече специалисти говорят за разпространението й и в Латинска Америка. Търговците следяха внимателно събитията в Русия и специално новините около вота по избирането на Черномирдин за премиер на страната и руската визита на американския президент Бил Клинтън.


Доларът повиши котировките си във вторник, след като фондовите борси възвърнаха част от загубените позиции. Повечето фондови индекси последваха Daw Jones, който се покачи с 288 пункта. Спрямо германската марка щатският долар поскъпна до 1.7550, като опасенията на инвеститорите бяха свързани със слуховете за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв, които по-късно бяха опровергани.


Падането на Daw Jones в сряда изпари оптимизма, обзел пазарите след възстановяването от вторник. Това се отрази и върху котировките на долара, които достигнаха 1.7170 USD/DEM и 133.90 USD/JPY при търговията в четвъртък. Кризата в Русия, явните вече признаци на криза в Латинска Америка след девалвацията на колумбийското песо и опасенията, че кризата, обзела финансовите пазари, ще удари и американската икономика, са основните причини за падането на долара.


Подготовката за влизането на еврото в обращение бе причина за слухове, че централни европейски банки ще интервенират в подкрепа на долара, за да задържат падането му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във