Банкеръ Weekly

Общество и политика

КРИЗАТА НА КАПИТАЛОВИЯ ПАЗАР НАДМИНА ВСИЧКИ ОЧАКВАНИЯ

Задълбочаващата се криза на руския фондов пазар обля със студен душ българските Вlue-chips компании. Индексът на тридесетте най-търгувани дружества УОРБЪРГ се понижи с 15.08%, а този на 10-те - със 17.05 процента. Това е най-големият спад в осеммесечната му история.


Най-силно поевтиняха тютюневите компании - с 26.15 процента. Понижението се свързва с паниката на руския пазар, където тютюнопроизводителите изнасят по-голямата част от продукцията си. Евентуално покачване на акциите на тютюневите компании може да се очаква, ако Русия намали вносните мита за българските стоки - поне такива надежди дадоха изявленията на руския президент Борис Елцин и на председателя на Руската дума Генадий Селезньов миналата седмица.


Акциите на Булгартабак холдинг поевтиняха с 26.61%, като затвориха пазара на 40 000 лв., докато преди две седмици се котираха на 54 000 лв. за акция. Останалите предприятия от бранша също не се спасиха - акциите на най-голямото тютюнево предприятие Благоевград БТ поевтиняха с 15.21%, а книжата на Пловдив БТ достигнаха рекордно ниска цена от 8235 лева.


Акциите на Химко отвориха седмичния пазар на 15 500 лв., но през цялата седмица се котираха в границите 2010-6800 лева. Поевтиняването им е следствие от решението на последното общо събрание на дружеството да раздаде вместо дивиденти по четири безплатни срещу всяка притежавана акция. Повишение на книжата на врачанския торов завод едва ли може да се очаква, след като се разбра, че инсталациите на Химко ще заработят най-рано след месец и половина.


На фона на общата стагнация, с която се характеризират сделките с книжа на най-търгуваните български компании, сравнително добре се пласираха книжата на Неохим и Агробиохим, които поскъпнаха съответно с 36.36 и 49.18 процента. Акциите на Софарма се сринаха до 56 000 лв., след като преди две седмици се продаваха по 66 000 лева.


Смениха собственика си символични количества от акции на Ален мак. Изтъргувани бяха само седем акции за по 90 000 лв. всяка. През изминалата седмица на борсата бяха продадени големи пакети с акции на три свинекомбината. 21 321 ценни книги на Месокомбинат Бургас преминаха през борсата при цена 200 лв. за акция. Прехвърлени бяха и 20 125 акции на ямболския месокомбинат.


На официалния пазар интересът към вторична търговия с акции на Елкабел съвсем се изпари и през изминалата седмица не беше сключена нито една сделка. След десетдневен застой в търговията с книжа на БРИБАНК в последния ден от седмицата се продадоха 100 акции, като цената им се понижи с 3.61% и достигна 20 000 лева.


Книжата на бившите приватизационни фондове останаха сравнително стабилни на фона на всеобщия спад. Книжата на Доверие холдинг паднаха под 3000 лева. В последния ден от седмицата само 5 акции на най-големия бивш приватизационен фонд смениха собственика си на единична цена 2943 лева. Малкият брой изтъргувани книги не е показателен за цената на тези книжа, но е факт, че акциите на Доверие холдинг бележат спад от няколко седмици. От останалите дружества, търгувани на официалния пазар на борсата, най-много сделки се сключиха с книжата на Индустриален холдинг България. Продадоха се 15 147 акции и в последния ден цената им се повиши до 2255 лв., срещу 1860 лв. преди две седмици.


През цялата седмица търговията бе символична. Единствено множеството кросови сделки, които се сключиха, бяха причина дневните обороти на борсата през два дни от седмицата да надхвърлят 1.5 млрд. лв., но кросовете едва ли могат да бъдат някакъв показател за реална търговия.


Очакванията за новата седмица също не са оптимистични. Вероятно спадът ще се задълбочи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във