Банкеръ Weekly

Общество и политика

Криза за студенти в Софийския университет

Търсят се 850 студенти.

Най-старото висше учебно заведение у нас спешно търси студенти, за да не се налага да съкращава щатове. Софийският университет "Св. Климент Охридски" обяви допълнителен прием за студенти за учебната 2018/2019 г. за незаетите 850 места в редовна и задочна форма, субсидирани от държавата. Повтаря се историята от миналата година, когато академичната година започна за повечето университети с над 40% празни места. 

Оказва се, че 4486 новоприети студенти са се записали след приключване на трите класирания в кандидатстудентската кампания. Но  31 от тях са лауреати от национални и международни състезания и олимпиади. Документи за класиране в специалността "Медицина" са подали 551 души.  Изцяло запълнени са специалностите - "Предучилищна и начална училищна педагогика", "Логопедия", "Английска филология", "Немска филология" с избираем модул "Скандинавски езици", "Испанска филология", "Японистика", "Китаистика", "Кореистика", "Европеистика", "Международни отношения", "Журналистика", "Връзки с обществеността", "Книгоиздаване", "Комуникационен мениджмънт", "Публични информационни системи", "Психология", "Право" (редовна форма), "Стопанско управление", "Регионално развитие и политика", "Икономика и финанси", "Туризъм", "Оптометрия" (редовна форма), "Химия" (редовна форма), "Информатика", "Компютърни науки", "Софтуерно инженерство", "Информационни системи", "Медицина", "Фармация" (държавна субсидия), "Графичен дизайн", "Музикални медийни технологии и тонрежисура".

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е "Психология". На второ място е "Комуникационен мениджмънт", една от новите бакалавърски програми на Софийския университет, обучението в която ще започне през следващата учебна година. Третото място, както и през миналата година, заема специалността "Публична администрация". На следващите места кандидатите са поставили "Компютърни науки", "Английска филология", "Софтуерно инженерство", "Социология", "Българска филология", "Информационни системи" и "Информатика".

Една от основните причини за отлива на студенти в родните висши учебни заведения са предимствата на образованието в чужбина. Близо 20% повече български първокурсника ще отпътуват за обучение в холандски университети от тази есен, в сравнение с миналата година по данни на организатора на проекта Световно образование, фирма "Интеграл". Причина за ръста е както традиционно силният интерес заради големия брой специалности на английски език, така и решението на холандското министерство на образованието от тази година да намали таксите за първокурсници от ЕС с 50 процента. В резултат от това българите ще заплатят такса от 1030 евро  вместо 2009 евро за първата година от обучението. Великобритания, Германия и Дания са също сред предпочитаните образователни дестинации. 

На 28 февруари Академичният съвет на университета прие промени в годишните такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти. Таксите за по-непредпочитани специалности като  "Южна, Източна и Югоизточна Азия", "Теология", "Астрофизика, метеорология и геофизика" бяха намалени, като най-драстичен пример е обучението по "Ядрена физика", което падна от 750 лв. на 200 лева. За сметка на това за специалностите, за които има най-голям наплив - като "Психология", "Международни отношения"  и "Публична администрация", цените се увеличиха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във