Банкеръ Daily

Общество и политика

Криза за медици в малките болници

 Очаква се реаниматор от столицата да се включи в екипа на болницата в Гоце Делчев, след като още един медик от Благоевградско стана жертва на Ковид-19 - началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ "Иван Скендеров" д-р Милан Първанов.

Доктор Милан Първанов загуби битката с коронавируса. Той беше единственият постоянен анестезиолог в лечебното заведение.

„Загубихме един изключителен човек и лекар. Той бе уникален професионалист. Не знам как ще продължим работата си без него. Даде страхотен пример за всеки един колега, работи до последния момент”, коментират негови колеги в телевизионно интервю.

Медицинските сестри от болницата също разказват, че са загубили светлината и опората в работата си. „Той бе наш учител. Осиротяхме и не знаем какво ще се случва сега. Загубихме най-близкия си човек след родителите”, казват сестрите.

Кризата за медици в малките населени места и малките болници е все по-осезаема. Вече пламнаха няколко болници в България, а всесе повече лекари са заразени с опасния коронавирус. А медицински персонал не достигаше и преди пандемията. Достъпът до медицински грижи стана още по-невъзможен.

Вирусът не си е отишъл, а системите на здравеопазването и хората, работещи в тях, ще продължат да бъдат под натиск и заплаха от заразяване с Ковид-19 поне и в следващите 12 месеца, в отсъствието на ваксина или друго ефикасно лечение. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във