Банкеръ Weekly

Общество и политика

Криза по испански

Испания започва реализирането на нестандартна програма за раздвижване на блокирания от кризата строителен сектор. Държавата ще предлага разрешителни за пребиваване на чуждестранни граждани, които купят жилища на стойност над 160 хиляди евро. Планът, който се очаква да бъде одобрен най-късно до края на годината, ще е насочен най-вече към китайския и руския пазар, тъй като вътрешното търсене е в стагнация и няма индикации за подобрение.


В Испания има повече от 700 хиляди непродадени жилища след срива на пазара на недвижимите имоти през 2008-а. Сега местната икономика е изправена пред тежки проблеми и е в рецесия при безработица от 25 процента. Хиляди жилища бяха иззети от банките, а собствениците им - принудително изведени заради неплатени ипотеки. В началото на ноември правителството прие постановление, според което подобни действия вече могат да се отлагат за две години в специфични случаи на крайна нужда.


Властите се надяват Испания да бъде предпочетена пред други страни, получили международна финансова помощ, като Ирландия и Португалия, които също предлагат разрешителни за пребиваване след купуване на имот на стойност съответно 400 хил. и 500 хил. евро. Все още не е ясно обаче дали разрешителните ще важат само за испанските имоти, или за целия Евросъюз.


Цялостната ситуация всъщност е парадоксална. Макар да преживява дълбока криза, която я доближава до необходимостта да поиска финансова помощ, най-вероятно Испания скоро ще се присъедини към клуба на най-богатите държави в общността. Изминавайки впечатляващ път, за десетина години Мадрид се превърна от най-големия бенефициент на европейски фондове в нетен платец - с други думи, като четвърта икономика в еврозоната скоро той ще трябва да внася в общата хазна повече, отколкото получава.


Няма съмнения, че държавата от Иберийския полуостров е една от тези, които най-много се възползваха от присъединяването си към ЕС през 1986-а. Достатъчно е само да се види мрежата й от високоскоростни влакове, съфинансирана в огромната си част от европейските фондове и втора в света по разстояние в километри, за да се разбере до каква степен Брюксел е подкрепил икономическия й растеж. Ето защо съвсем логично в Мадрид винаги са гледали на Европа като на решение и път към модернизацията. Същевременно с появата на нови държави членки, като България и Румъния, и при сравнение с тях Испания отвсякъде изглежда като една от богатите в съюза.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във