Банкеръ Weekly

Общество и политика

Криворазбраната (дигитална) цивилизация

Александър Маринов

Туитър ни предложи поредната изненада. Този път - не от Доналд Тръмп, а от българския вицепремиер Томислав Дончев. По принцип Дончев отговаря за администрацията (което е повод да попитаме как върви изпълнението на Стратегията за развитие на администрацията 2014-2020 г., защото там се възцари пълна тишина). Но в случая вицепремиерът нагази в още по-дълбоки води - обяви необходимостта от провеждане на "икономическа трансформация" (което по собственото му обяснение бил използван в екипа му "кодов термин").

По-нататък възникват няколко въпроса. Ако настоящият икономически модел е изчерпан (както не без основание твърди Дончев), защо този проблем не е посочен и поставен за решаване в управленската програма на правителството? Ако основният недостатък е ниската добавена стойност, на какви пороци (подлежащи на отстраняване) се дължи той?

Второ, вицепремиерът се разграничи от "пазарните фундаменталисти" и подчерта, че държавата трябва да "модерира и фасилитира" процеса на трансформация. Това по принцип също е правилно, но големият проблем е друг - целите и механизмите на държавната намеса. У нас тези, които ръководят държавата, преследват предимно "фасилитиране" на далаверите на техните приближени кръгове.

Именно съмнението за такъв тип фасилитиране се поражда и във връзка с анонсирания акцент върху "дигиталния дневен ред". Ако изключим неяснотата на това клише, имаме основания за недоверие. През последните десет години за т.нар. електронно управление бяха изхарчени големи ресурси, а управлението, както и икономиката, си остават аналогово-далавераджийски. Отчет за реалния ефект от досегашното дигитаризиране няма. Държавата първо трябва да започне да планира и отчита своите действия в съответствие с правилата на доброто управление, а след това да посяга към области, за които все още няма изграден капацитет (а и не опитва да изгради реален такъв).

Нека припомним, че преди две години самият Томислав Дончев предупреди, че "дигитална икономика не се прави с аналогови политици". Но, както виждаме, аналоговите политици нямат намерение да отстъпят от позициите си.      

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във