Банкеръ Daily

Томислав Дончев:

Критикуват Плана за възстановяване, но не предлагат друг

Партиите, които влязоха в парламента, само критикуват Плана за възстановяване и устойчивост, изготвен от ГЕРБ, но не предлагат алтернатива. Това каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев в отговор на множеството критики, че планът няма да бъде внесен навреме в Европейската комисия и че не е добър.

"Призовавам управляващите да не се държат като опозиция. Колеги, нещата са във вашите ръце - дайте вашия план или ревизирайте този", заяви Дончев на пресконференция в централата на ГЕРБ. Той определи дебата в Народното събрание около плана като политическа драматургия. Според вицепремиера до дебата се е стигнало поради лошия рефлекс, често срещан в българската политика - "да се говори преди да се помисли".

"Какво слушаме последния един месец? Правителството на Борисов е подготвило корупционен, цитирам, план, нискокачествен. "Ние имаме алтернативен план." Много коментари имаше: "Първата ни работа, когато влезем в Народното събрание, е да ревизираме плана." Дайте вашия план, защото разбрах, че има алтернативни. Ревизирайте този. Какво чувам? Саботаж. Нещата са във вашите ръце. Планът може да бъде изпратен в Народното събрание. Народното събрание може да вземе решение, което да ми възложи да подам плана в Еврокомисията. Водихме преговори с Комисията. Те казаха, че ще проявят гъвкавост. Нито има алтернативни планове, нито има смислени предложения за ревизия, нито има капацитет да бъде разработен друг план", подчерта Дончев.

Той посочи, че работата по плана не е като "да седнеш да пишеш есе".

Facebook logo
Бъдете с нас и във