Банкеръ Daily

Огнян Минчев:

Критиките на "протестната общност" към Слави са твърде лицемерни

Според Минчев не е необходимо да се разиграват роли на "неприятна изненада" от това, което върши ИТН - и преди, и след мандата.

Набира скорост голяма вълна от критики, недоволства, обвинения и откровени подигравки от т.нар. "протестна общност" към Слави Трифонов и това, което той претендира да е политическа партия - ИТН. Тази вълна ми се струва твърде лицемерна. Това написа във Фейсбук политологът Огнян Минчев. 

"Първо, защото тя се вдига едва след като шоуменът и сценаристите демонстрираха откровено безразличие и дори презрение към нормалните претенции на протестните политици към методите на сътрудничество с ИТН. Времето на тези критики и несъгласия обаче бе доста по-рано - още когато Слави § Со. избраха поведението на невъзмутимо мълчащи - демонстративно неучастващи в политическия и обществения дебат кандидати за управление на държавата.

Второ, защото когато в продължение на цяла година различни наблюдатели припомняха кой е Слави Трифонов, каква е публичната му биография, какви са обществените му връзки и откъде - най-вероятно - идва неговия политически ресурс и неговата политическа подкрепа, говорителите на протестната общност или мълчаха или опонираха повече или по-малко възмутено на независимите оценки за ИТН. Мои колеги, поели доброволно ролята на протестни гуру отхвърляха очевидното - че партията на Слави е инженерингов проект на задкулисието, призван да замени изхабените олигархични връзки между корпоративното задкулисие и политическата сцена с нови", обясни Минчев.

Според него всичко това бе продукт на една свръх фиксация - ББ и ГЕРБ да си ходят. "Да, те трябваше да отидат от властта - особено след трите си мандата. Но тази легитимна цел не предполагаше затваряне на очите - нито за това кои са кандидатите за създаване на нова политическа фасада в лицето на ИТН, нито за широко известния факт кой стои зад тях и защо. Единици бяха тези протестни лидери, които посочваха открито Сарая и властовата пирамида слизаща в подземието като истинския противник на реформаторското движение. Останалите се задоволяваха с претенцията да се свали политическата фасада, за да се отвори място на сцената за самите тях".

Политологът смята, че днес българската държава е във все по-дълбока криза. Мандатът за формиране на правителство е в ръцете на хора, които не познават нито правилата, нито процедурите, по които се прави политика в една държава. Нещо по-лошо - не искат да ги знаят.

"Държавният глава е човек, който по протежение на своя мандат не пожела да влезе пълноценно в ролята си на легитимен политически посредник от независимата си позиция начело на държавата. Политическата хегемония на ГЕРБ и ДПС (зад кулисите) задуши възможността за нормално обновление на политическия живот и за възникване на политическа алтернатива - на пълноценни нови или обновени политически платформи, опониращи на статуквото. Официалната опозиция в лицето на БСП се самоизолира в безкрайните си вътрешни разделения и борби. В българския политически живот и в българското общество връх взимат ориентации, основани на принципа - "колкото по-зле, толкова по-добре", пише Огнян Минчев. 

Според него не е необходимо да се разиграват роли на "неприятна изненада" от това, което върши ИТН - и преди, и след мандата. Да повторим - всичко това бе предизвестено. "Времето за лицемерие, радикален негативизъм и нехайство спрямо основния въпрос - какво идва след статуквото, което си отива, изтече. Да се залавяме за работа!"

Facebook logo
Бъдете с нас и във