Банкеръ Weekly

Общество и политика

Критиката разтресе болничните управи

Напоследък стана практика бордовете на директорите на болници да се превръщат в любимата играчка за всеки следващ здравен министър. Като се започне от халостната "тежка артилерия" Десислава Атанасова, премине се през д-р Таня Андреева и се завърши със служебния д-р Мирослав Ненков, всеки един от тях си направи експерименти, като пренареди не една и две управи предимно на големите и структуроопределящи лечебници. Резултатите от "управленските урагани" най-добре се виждат чрез отчетите за растящите дългове на болниците, които вече надхвърлят половин милиард лева.


Пет назначения и четири отменени решения за подмяна на член на борд влязоха в колекцията и на министър Ненков още в началото на мандата му. Както обикновено, критиката първо навести "Пирогов". От борда на директорите на "спешната болница" са отстранени проф. Веселин Борисов и за кой ли път бившият управител проф. Димитър Раденовски. В ръководството влиза небезизвестният детски ортопед травматолог д-р Атанас Кацаров. Преди време той яростно атакува тогавашния директор на "Пирогов" проф. Раденовски заради състоянието на отделението и нивото на апаратурата, с която се работи в детската ортопедична травматология. Кацаров дори извади бормашина в едно телевизионно студио, за да украси разказа си. Дано бормашините занапред да не станат основен инструмент в лечебницата.


Другият нов член на борда е "държавен" кадър. Това е Радослава Павлова, която е юрисконсулт в дирекция "Инвестиции и обществени поръчки" на Министерството на здравеопазването.


Любопитна е рокадата и в директорския борд на "Царица Йоанна - ИСУЛ". Там парламентарният секретар в политическия кабинет на бившия здравен министър Таня Андрева - Янка Кюркчиева, по обясними причини си тръгва, а на нейно място за нов директор е назначен бившият председател на Дружеството на кардиолозите проф. Асен Гудев.


Ексглавният секретар на министерството - Теодора Андреева, която вече не работи там, пък изпада от борда на столичната "Света Екатерина", където се качва Надежда Бранкова, пак от квотата на ресорното ведомство. А в ръководството на "Александровска" е сменена Сема Хайкова, като вакантното място ще бъде попълнено от колегата на министър Ненков - анестезиолога проф. Атанас Темелков.


От управата на Националната кардиологична болница се оттегля съветникът към политическия кабинет на Андреева - проф. Любомир Иванов. Той ще бъде заменен от директора на "Медицински дейности и електронно здравеопазване" в здравното ведомство д-р Ивелина Георгиева.


Министър Ненков е отменил решението на Андреева да бъде заменен назначеният иначе именно от нея изпълнителен директор на болницата по онкология д-р Валентин Ангелов. Директорът на лечебницата "Георги Странски" в Плевен д-р Наташа Манева също остава на досегашната си позиция. Тя бе сред първите, които се възхитиха на управленските качества, демонстрирани от Ненков. Отменени са и рокадите в бордовете на "Св. Ив. Рилски", където д-р Николай Попов е трябвало да замени Кирил Кирилов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във