Банкеръ Daily

Общество и политика

Критична е ситуацията в болниците в София

Остава критична ситуацията в болниците в София. В част от тях леглата, предвидени за пациенти с COVID, вече са запълнени, включително и тези в реанимация, предава NOVA.

В една от най-натоварените болници - „Св. Анна", вече цели клиники са преструктурирани в COVID отделения. Между тях е и клиниката по кардиология.

„Имаме около 180 легла в болницата. Всичко е пълно. В реанимацията са 20 легла и постоянно са запълнени”, заяви д-р Рада Прокопова, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна”.

„Интересен факт е, че често постъпват хора, които в началото са с леки увреди, но в рамките на следващите 2 до 3 дни се оказва, че имат нужда от кислород в големи дози”, обясни д-р Рада Прокопова.

Интензивните отделения в Пловдивска област са препълнени. Единственото свободно място към момента в болница "Св. Пантелеймон", докато около 30% от леглата за леки и средни случаи са свободни, обясни директорът на "Здравеопазване" - Пловдив д-р Калин Калинов. 

"Леглата не лекуват. Екипите не достигат, много от колегите са на ръба на изтощението. Апаратура има. Помагаме и на други болници, които се оказват в недостиг. Тежките случаи обаче преобладават, от там следват проблеми и с недостига на кислород, както и с цялостната интензивна гриза за пациентите", каза още Калинов. 

В общинската болница "Св. Мина" наличните количества кислород ще бъдат достатъчни само за още един ден. 

"Възможно е да има забавяне от фирмата доставчик през следващите дни. Причината е завишеното търсене. Ако в рамките на следващите 24 часа не получим необходимите доставки, има опасност пациенти да останат без жизненоважния кислород", обясни управителят на общинското лечебно заведение д-р Петър Петров. 

Сходна е ситуацията и в област Монтана. 159 са активните случаи на COVID-19 за последните 24 часа, всичките четири болници от областта са препълнени.

В МБАЛ "Сити клиник - Св. Георги" разкритите 35 легла за пациенти без усложнения от COVID инфекцията са заети, съобщи Владимир Минчев от лечебното заведение. "Няма свободни легла. Единственият вариант да бъдат приети нови пациенти е да се изчака да бъдат изписани старите, което се случва за минути. Отразява се в Национaлната система и от спешна помощ карат нови пациенти", обясни той. 

От настанените 35 пациенти в монтанската болница, 30 са зависими от кислород. 

"Почти всички пациенти са в тежко състояние. Много малко легла се освобождават дневно, поради бавното възстановяване от инфекцията. Тежко е, липсва персонал, който да бъде включен допълнително", обясни главната медицинска сестра Мариела Генова и добави, че пълно затваряне на държавата би било част от решенията за по-лесно справяне със ситуацията. 

Лечебното заведение в Монтана се намира в последния етап от националния план за справяне с COVID кризата, според който разкритите легла е трябвало да са 23 на брой. В момента те са с 50% завишен капацитет. 

"В началото на октомври имахме 17 легла за COVID пациенти, увеличихме ги на 23, като сега техният брой е 35. Имахме проблем и с доставките на кислород, но успяхме да решим проблема, въпреки че потреблението на кислород е много високо. За тези 30 пациенти, настанени в нашата болница на кислородна терапия, на ден са необходими между 60- 70 бутилки", допълни ощe Минчев.

За последните дни починалите в област Монтана са над 20 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във