Банкеръ Daily

Общество и политика

Кристиян Шкварек: Всяка партия тръгва към изборите с пакет опорки

"ПП и ГЕРБ няма да повдигат темите за международната обстановка и темата Русия в предизборната кампания. Това обаче е изцяло в ресора на демократичната общност, която ще говори постоянно как България тъкмо тръгнала да се откъсва от Русия и сега пак се опитват да я върнат Това е основната опорка, която те се опитаха да събудят с тези уж спонтанни протести през последния месец".

Това заяви пред БНР историкът и анализатор Кристиян Шкварек, председател на Младежкия консервативен клуб.

Според него всяка от партиите се запътва към изборите на 2 октомври с пакет от теми - опорки, които максимално много да представи на избирателите.

По думите на анализатора ПП и ГЕРБ имат еднаква визия за европейското бъдеще на България, за НАТО или за "някаква дясна фискална политика":

"В един момент политическият разговор се обезсмисля. А има едно правило, че първият и вторият не могат да говорят едни и същи неща, не могат да направят коалиция. ... Ако ПП беше паднала още малко, а "Възраждане" се беше качила още, то тогава категорично виждам разговор за бъдещето и коалиция. Да говорят как трябва да предотвратят бъдещо напускане на България от НАТО и трябва да направят коалиция ГЕРБ, ПП и ДБ. Докато ПП са втора политическа сила, това е невъзможно и разговорът ще си остане в миналото - кой какво е направил, докато е управлявал", обясни той.

Кристиян Шкварек изказа мнение, че ако ПП и ДБ се коалират с ГЕРБ, електоратите им ще ги напуснат.

"В името на евро-атлантическото бъдеще никой не е склонен да се самоубие. Да направи компромис - да, но тотално да торпилираш формацията си и мрежата, която си изградил - дълбоко ме съмнява", отбеляза той.

Анализаторът определи "Възраждане" като формация, която "живее от изпаренията на конкретни казуси".

"Ако има тема, която да постави всички други партии от едната страна, а "Възраждане" да са от другата - да, те ще качват проценти подкрепа", посочи той.

ИТН не състави власт и затова сега е около чертата дали ще влезе в 48-ия парламент, смята Шкварек. 

Прогнозата на анализатора е за нови предсрочни избори през февруари-март.

"Очаквам отново да има два поредни служебни кабинета на президента Румен Радев", каза Кристиян Шкварек.

Facebook logo
Бъдете с нас и във