Банкеръ Daily

Общество и политика

Кристиян Бойков не е действал сам, смята Цацаров

Претърсването на фирмата на компютърния специалист Кристиян Бойков е със съдебно разрешение. Разследваният Кристиян Бойков не е действал сам, а целите на хакерския пробив са били в две посоки - политически и търговски. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти. Днес служители на ГДБОП влязоха в офисите на фирма TAD Group, в която работи обвиняемият за кибератаката срещу НАП компютърен специалист Кристиян Бойков. 

"С помощта на доказателства, експертизи и анализите на служителите на отдел "Киберсигурност" на ГДБОП ще се докаже истината. Моето и на колегите мнение е, че този младеж не е сам. Първоначалното убеждение бе, че той е самотен играч, тръгнал срещу системата. Че просто е искал да докаже дали е ефективна, но сега вече не сме сигурни в това", заяви Цацаров.

Следващите ходове обаче доказали, че идеите не са само негови, коментира още главният прокурор.  Според него една част от данните са търсели политическия резултат, а друга част са били хакнати с търговска цел.

Компютърният специалист на този етап няма намерение да отключи компютрите си за разследващите От фирмата вече обявиха, че застават зад своя служител. Според обвинителите Бойков е и "анонимният руски хакер", писал до медиите

В същото време, по-рано днес от държавното обвинение обявиха, че в един от иззетите от Бойков компютри е открита информация, според която той е разполагал с масив от данни от НАП, по-голям от този, изпратен на медиите, при това дни преди първия имейл, от който става ясно за атаката.

Според прокуратурата няма съмнение, че Бойков е извършил кибератаката, но освен това е възможно и други лица да бъдат обвинени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във