Банкеръ Daily

Общество и политика

Кристиан Вигенин: Виждаме един доста мрачен доклад. Мониторингът остава

Няма да се кача на трибуната на ръководството на Народното събрание, докато там е човек като Марешки, осъден на втора инстанция. Това заяви пред БТВ зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин. "Дъното, до което стигнахме в този състав на Народното събрание наистина е неописуемо. Очаквам скоро да му дойде краят и да дойде следващ парламент, в който това няма да се случва", продължи левият депутат. Временно оттегляне - за това призовахме, докато съдът се произнесе на последна инстанция, каза той за Марешки.

"Ходът на шестимата ми колеги, които обявиха, че напускат парламентарната група на БСП, за мен е неразбираемо", заяви Вигенин в коментар за напусналите парламентарната група на левицата депутати. По думите му критиките към Нинова са неоснователни, едни и същи хора хвърлят обвинения във въздуха. Според него "нашите опоненти ги подхващат".

"Немалко от действията в последните месеци, включително и напускането на шестимата, не могат да намерят логическо обяснение. Мисля си, че имат друга мотивация. Този ход е неразбираем, тъй като нищо в парламентарната група не се е променило. Те напускат и партията. Само Жаблянов обяви, че остава”, каза още Вигенин. По думите му този ход не е драматичен.

"Аз мисля, че целта на тези хора винаги е била да направят всичко възможно, за да не спрат скандалите в БСП. На фона на разпада в ГЕРБ, БСП да не може да се покаже като силна и консолидирана политическа сила. Този ход за мен е неразбираем. Нищо не се е променило в парламентарната група. Това е проява на слаби нерви, неспособност да се приеме загубата от временното изваждане от националното ръководство." По думите му не е логично да обясниш, че партията се разминава с вижданията ти,  а да не останеш вътре в нея, за да защитиш мнението си. Той подчерта, че БСП е проявила много силни рефлекси, партията се  е консолидирала, а парламентарната групата е единна. "Съжаляваме за тях. Въпрос е не само за количество, но и за качество, единност, консолидация. Ще спрем да се занимавам с излишни вътрешни проблеми", каза Вигенин.

"Обвиненията, че едва ли не БСП била вождистка партия не са вярни. Това са хвърлени във въздуха твърдения и вече никой не вярва на тях. Ще преодолеем и това, ще минат още няколко дни и всички, ще видят, че БСП е една различна партия", посочи Вигенин. Нека критичните гласове бъдат конструктивни, пожелава той.

Вигенин заяви, че очаква още вътрешнопартийни атаки и че има хора, които са там, за да тровят партията отвътре. Той определи като спекулации твърденията, че отношенията между президента Радев и левицата са в точка на замръзване. “Ако по някои въпроси вижданията ни съвпадат, това е добре. Но това не значи координирани действия. Той е президент. Ние сме парламентарна опозиция. На следващите избори ще бъдем и управляващи”, заяви още левият народен представител.

Според него премиерът Борисов прави опит да си купи благоволение от другата страна на океана, говорейки за купуване на още изтребители. "Не е параноично да смятаме, че властта се опитва да купи спокойствие по този начин, след като много хора го мислят. Трябва да има усещане за мярка от страна на министър-председателя. Той загубва връзка с реалността, гледа света през джипа си", отсече Вигенин.

Кристиан Вигенин, който е и бивш външен министър, коментира и доклада на Европейската комисия за върховенството на закона.
"Този доклад е обективен. Но за разлика от министъра на правосъдието, не мога да кажа, че е положителен. Не съм виждал по-сив доклад дори в годините, в които бяхме най-зле. Тук няма една дума насърчение или надежда, че нещо ще се случи в идните няколко месеца", посочи той.

"Виждаме един доста мрачен доклад. Мониторингът остава. И в този доклад се подчертава, че няма решение за прекратяване на мониторинга. Не се и препоръчва такова. За страна, която има претенциите, че е готова да излезе от мониторинговия механизъм, този доклад не дава основание да мислим така”, категоричен бе Кристиан Вигенин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във