Банкеръ Daily

Общество и политика

Кристалина Георгиева: Възстановяването на Мизия може да е икономическа инжекция за целия регион

В района на пострадалия от наводненията град Мизия няма голям проектен капацитет, затова може да се подготви комплексна програма за кандидатстване за средства от Европейският съюз. Това заяви еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева в интервю за Българска национална телевизия. Тя бе на мястото на наводненията и сподели, че много добро впечатление й е направил фактът, че кметът е сред хората и изпълнява задължението си към всички преди да погледне към собствената си беда.

"В Мизия видях много добра организация на "Гражданска защита", Български червен кръст, местните власти", сподели впечатленията си от пострадалия град Георгиева. Тя допълни, че има разлика между това да се преживее бедствието и да се възстановят щетите от него, което от своя страна изисква много съвместна работа. "Видях в очите на хората доброта. Това са добри хора, порядъчни, работливи, но също и усещам, че те като че ли още не осъзнават, че няма да падне от небето. Трябва да се запретнат ръкави, да се работи", допълни още еврокомисарят.

Георгиева коментира и въпросът за нейната кандидатура за член на Европейската комисия и поста на върховен представител за външната политика на Европейския съюз: "Има много други ресори в еврокомисията за които българскотоправителство може да кандидатства с моето име, които са много отговорни дават големи възможности". Еврокомисарят сподели още, че е започнала във втората комисия "Барозу " като аутсайдер, а е завършила доста по-нагоре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във