Банкеръ Daily

Общество и политика

Кристалина Георгиева: Само в София се твърди, че нямам шанс

Само в София се говори, че нямам шанс за поста върховен представител за външната политика на Европейския съюз (ЕС), каза пред БНР Кристалина Георгиева.

"В Брюксел и останалите европейски столици разбирането е, че решение още не е взето и че името ми продължава да стои като възможен кандидат за върховен представител", каза Георгиева. Мисля, че е малко тъжно това, че само в София се твърди тази теза, че аз нямам шанса за тази позиция.

Преговорите какви други постове са възможни, ще се водят в следващите седмици заедно със служебното правителство. Георгиева вярва, че България има шанс да получи по-големи отговорности в следващата ЕК.

„Моята работа в Световната банка и тази по време на първия мандат като еврокомисар, това, че имам старшинство в следващата комисия, действително ме позиционира за по-голям набор от ресори, за които ние можем да преговаряме, каза тя.

Георгиева добави, че и през следващия си мандат в Брюксел ще продължи да работи за доброто име на България.

Българският еврокомисар препоръча на служебното правителство да започне подготвителната работа за влизане на България в Европейския банков надзор и еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във