Банкеръ Daily

Общество и политика

Кристалина Георгиева призова реформите да не се отлагат

Новото българско правителство трябва да прояви куража да осъществи докрай реформите, отлагани с години, защото са политически трудни. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева пред БНР.

Тя посочи като основни приоритети здравеопазването, пенсионната система и администрацията.

Георгиева обясни, че комисията може и да не започне процедура срещу България заради свръхдефицита, но подчерта, че трикратното му увеличаване в рамките на 1 година е сериозен проблем, който изисква сериозни мерки.

Прогнозата на Европейската комисия за спад на растежа и инвестициите, и увеличаване на дълга и дефицита, по думите на комисар Кристалина Георгиева, е тревожна.

Според нея затварянето на КТБ е само една от причините. Другите са – все още трудната икономическа ситуация в Европа, кризата в Украйна и продължителния период на политическа нестабилност у нас. Перспективите обаче могат да се променят при промяна на политиките.

Дали ще има процедура за свръхдефицит срещу България, ще стане ясно през април, след оценка на причините за него и действията за намаляването му.

„В комисията се отнасяме много сериозно към това, каква е комбинацията на проблем и усилия за неговото решаване. Когато ги видим, тогава правим препоръка към съвета“, допълни тя.

Кристалина Георгиева призова да се подобри инвестиционния климат и да се въведе електронно управление и предупреди, че в противен случай, наред с икономическите проблеми, ще се задълбочават и политическите.

„Докато съществува усещането, че трудните неща ще продължим да ги отлагаме, ако не се прояви кураж те да бъдат решавани, се боя, че няма да успеем да адресираме най-големият ни проблем в момента, а той е проблемът на доверието. Хората са се отчаяли“, коментира още тя.

„Факторите, които негативно влияят на страната, щяха да се увеличат с още един, ако нямахме не просто правителство, а правителство, което дава надежди да работи сериозно и да работи отговорно и добре“, заключи Кристалина Георгиева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във