Банкеръ Daily

Общество и политика

Кристалина Георгиева има високи шансове да оглави МВФ, смята Николай Василев

Шансовете на Кристалина Георгиева да оглави Международния валутен фонд с високи, тъй като тя е кандидатурата на Европейския съюз, а през последните десетки години този пост неформално винаги е бил даван на европеец и е възможно това сега да продължи. Това заяви пред БНР Николай Василев, икономист и бивш министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски.

„Все пак има някаква неголяма вероятност САЩ този път да кажат „Защо пък тази позиция да се полага на Европа?“ и да променят ситуацията, но се надявам това да не стане. Не само защото тя е българка и за нас е добре тя да стане шеф на МВФ, а защото е приемлива кандидатура включително за САЩ“, обясни Василев, като подчерта, че кандидатурата на Кристалина Георгиева е достойна.

„България е добър пример, ние сме една от малкото държави в Европа, да не кажа и в света, които за последните 20 години имат много повече бюджетни излишъци, отколкото бюджетни дефицити. Това не може да се каже за големи държави като Франция, Италия, Испания“, изтъкна бившият министър. Той допълни, че за него от деня на влизането ни в ЕС няма почти никакви реформи.

"Това няма нищо общо с предишните десет години, когато две и половина поредни правителства направиха огромни реформи и промениха една държава от ситуация близка до венецуелската да я изкарат до членство в ЕС за 10 години“, посочи Василев.

Той изтъкна още, че България пропуска златни възможности да се модернизира и цели сектори да се променят. „Това не се прави и скоро няма да се прави“, посочи бившият министър и настоя, че България е трябвало да подаде заявление за влизане в ERM II – чакалнята за еврозоната, две години след присъединяването си към ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във