Банкеръ Daily

Общество и политика

Кристалина Георгиева е сред претендентите за нов шеф на Еврокомисията

Лидерите на Европейския съюз са обсъдили възможността Кристалина Георгиева да бъде назначена за наследник на Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия. Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници. 

Имената на претендентите са били обсъждани миналата седмица на срещата на върха в Румъния, като Георгиева е била сред силните кандидати да заемат председателската позиция в Еврокомисията.

В момента Кристалина Георгиева е и.д. президент Световната банка. Преди това Георгиева беше еврокомисар в комисията, ръководена от Барозу и вицепрезидент на ЕК при Жан-Клод Юнкер. 

От Световната банка отказват да коментират евентуалната кандидатура на Георгиева за шеф на ЕК с аргумента, че институцията не спекулира с бъдещите планове на своите служители.

Кристалина Георгиева, както и досегашният президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, принадлежат към десния политически спектър, който се очаква да вземе най-много гласове на предстоящите евроизбори. Това е един от плюсовете на нейната кандидатура според източниците на Bloomberg.

Но тя изпълнява и още няколко изисквания. Много от европейските лидери са на мнение, че е крайно време ръководството на поне една от ключовите институции в ЕС да бъде поето от жена. Освен това има и силно лоби за представителство на държавите от Източна Европа.

Наред с поста в Еврокомисията лидерите на Общността трябва да определят ръководители на Европейския съвет и Европейската централна банка.  Процедурите ще приключат след изборите за Европейски парламент в края на май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във