Банкеръ Daily

Общество и политика

Криминалист: Протекциите над Семерджиев са били на по-високо ниво

Георги Семерджиев

Криминалистът Иван Савов заяви, че протекциите над Георги Семерджиев, който при тежка катастрофа на бул. "Черни връх" в София уби две млади жени, са били на по-високо ниво в йерархията на МВР. "Това е много голямо петно върху системата на МВР и върху полицията в частност", смята експертът в сферата на сигурността. По думите му обаче това е само върхът на айсберга и най-лесното, което е можело да се констатира. "Да кажем, че полицаите са виновни. Не ги оправдавам в никакъв случай, но според мен наистина тук е имало протекции от по-високо", твърди Савов. Припомняме, че преди ден стана ясно, че близо 40 служители на МВР през годините помагали на Семерджиев да избегне санкции.

"Това, което се знае в средите в София за този човек е, че той дълго време е пласирал наркотици и то не на дребно, а на едро за Таки. По тази линия най-вероятно е разработван и е давал информация на службите. Много е вероятно точно по тази линия да му е правена и тази пелена върху него, за да може да си позволява тези своеволия. Малко е лицемерно да оберат пешкира хората, които са били на най-ниско ниво", каза още криминалистът пред NOVA. Той беше категоричен, че няма как да бъде пуснат нарушител само с административно наказание, без ръководен служител да го разреши.

Иван Савов обясни още, че военният прокурор, за който стана ясно, че веднага след злополучната катастрофа на бул. "Черни връх" е бил на мястото на инцидента, се е опитал да укрие нещо. По думите му вероятно става въпрос за мобилен телефон или друга улика, която би могла да свърже Георги Семерджиев с определени лица. Той е уверен, че по време на огледа на местопроизшествието е нарушен процесуалният ред. Преди криминалистите там са били въпросният военен прокурор, а по-късно и полицайката Симона Радева.

Според експерта от 20 години насам в МВР тече отрицателен подбор на кадрите. "Това означава, че се назначават на хора, които отговарят на долната граница на критериите"  уточни той.

Междувременно БНР съобщава, че началник на сектор и началник на група в столичната "Пътна полиция" са двама от полицаите на ръководни постове, помагали на Георги Семерджиев. Сред служителите, уличени, че са оказвали съдействие, има и служители на охранителна полиция в две районни полицейски управления в София. При проверките в МВР е установено, че в годините назад служителите са съставяли само актове на Семерджиев, без да докладват случаите на нарушения. Третият ръководен служител работи в едно от столичните районни полицейски управления.

По-голямата част от работещите във вътрешното министерство, засечени в нерегламентирани отношения със Семерджиев, работят в "Пътна полиция" София. Има и няколко служители на "Охранителна полиция". Те са спирали бившия футболист през годините за различни нарушения. При проверките е станало ясно, че част от случаите е трябвало да бъдат докладвани в прокуратурата, но това не се е случвало.

Паралелно се очакват и рокади в ръководството на "Пътна полиция" към СДВР. Източници на Националното радио твърдят обаче, че те нямат общо със случая, свързан със Семерджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във