Банкеръ Daily

Диана Ковачева:

Крещяща е нуждата НС да приеме Закона за домашното насилие

"Домашното насилие е много сериозен проблем не само в България, но у нас е налице и законодателен дефицит. ... Крещяща е нуждата да бъде внесен и обсъден в Народното събрание Законопроектът за домашното насилие". 

Това каза пред БНР омбудсманът Диана Ковачева и посочи, че ще изпрати писмо до депутатите в новия парламент, с което да им напомни, че проектът за Закон за домашното насилие отлежава почти година и половина след изработването му.

"Никой не намери кураж да бъде внесен в някое от предишните народни събрания. Няма статистика, ние не знаем колко точно са пострадалите жени, защото жертвите на домашното насилие мълчат. Те рядко споделят и рядко търсят помощ. Подобни тежки престъпления много често се третират като битови инциденти", посочи Ковачева. 

Законопроектът е бил изработен в рамките на Министерството на правосъдието от много широка работна група, обясни тя и уточни: "Той е техен в момента. Ако Министерството на правосъдието не намери куража да внесе този законопроект, ако няма нищо против, аз ще го взема и ще го внеса в 47-ия парламент".

Ковачева подчерта, че тя ще предложи да отпадне текста за системния характер на домашното насилие, при който насилникът може да бъде наказан по-тежко само след 3 последователни сигнала от страна на жертвата.

"Трябва ли да чакаме една жена да се престраши да подаде три пъти сигнал. Ясно е, че една жена може да бъде убита и от един път", подчерта общественият защитник.

Омбудсманът добави, че не само жени стават жертви на домашно насилие, често това са и мъже, и възрастни, и хора с увреждания.

Тя припомни, че е изпратила писмо преди година до областните управители с настояване в областните центрове на страната да бъдат създадени кризисни центрове за настаняване на жертви на домашно насилие.

По думите ѝ трябва специализирана работа не само с жертвите, но и с извършителите на насилие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във