Банкеръ Weekly

Общество и политика

КРЕПОСТТА ДПС МОЖЕ ДА СЕ СРИНЕ И ОТВЪТРЕ

След подписването на коалиционното споразумение, което превърна ОНС в политически съюз между равни, Ахмед Доган официално напусна предните редици. Документът, поне на хартия, го извади от досегашния му статус на първи човек. Лидерът на ДПС очевидно се нуждае от време и спокойствие, за да обмисли бъдещата си тактика в политиката.


Времената, когато Ахмед Доган печелеше електорат само с обещания за по-добър живот, отдавна отминаха. В началото той успяваше да заблуди публиката с нестандартни на пръв поглед ходове, с които озадачаваше и политическите си врагове и приятели. Днес обаче жонглирането с нервите на противника по старата изпитана рецепта, както и разминаването между думи и дела, не правят впечатление на никого. ДПС сами взеха решението да напуснат ОДС, така че сега никой не им е виновен, че не участват в управлението на страната, е мнението на лидера на сините. Преведено на политически език, това означава, че СДС не възнамерява в скоро време да се среща с ръководството на движението и да обсъжда каквото и да било с него. Реформаторското мнозинство по принцип е доволно от подкрепата на ОНС, и в частност на ДПС относно мерките на правителството. За нас тази подкрепа е достатъчна, нямаме нужда от нещо повече от тях, казва Иван Костов. Сините не очакват отсрещната страна да застраши с нещо мнозинството. Спокойствието, с което ръководството на СДС днес се отнася към всяка политическа изява на Доган, означава, че то не смята бившия си съюзник за сериозен източник на неприятности. Отварянето на част от досиетата болезнено засегна ДПС. Предстоящите мерки на парламента за създаване на финансова полиция, от която, изглежда, движението има основания да се притеснява, допълнително ще внесе хаос и напрежение сред приближените на Доган. Поредното им изолиране от голямата политика по всяка вероятност ще е за дълго.


В същото време Инициативният съвет за обновление на Гюнер Тахир започва да изглежда все по-реална алтернатива за електората на ДПС. Ако допреди броени месеци Доган и хората около него гледаха на отцепника като на факт от миналото, днес Тахир вече се сочи като човек, който един ден е възможно да оглави ДПС. Основната разлика между нас и Доган е, че ние не командваме хората си, а ги оставяме те сами да вземат своите решения, казва Гюнер Тахир. Лидерът на инициативния съвет ще излезе напълно прав, защитавайки тезата, че авторитарният стил на Доган работи за него. До момента ИС има подкрепата на една трета от избирателите на ДПС, структури в 16 региона, членска маса от 6300 души, четирима общински кметове и седем от членовете на Централния съвет на движението. В началото на декември към ИС се присъединиха общините Каолиново и Дулово. На 14 декември, когато предстоят нови две общински конференции, се очаква към Изпълнителния съвет да се включат и организациите в Тетевен и Луковит. Дори Ловеч, който се смяташе за бастион на Доган, вече се присъедини към нас, заяви Гюнер Тахир пред в.БАНКЕРЪ.


До местните избори организацията на Гюнер Тахир ще се опита да внесе прелом в ДПС. Това обаче не трябва да стане с преврат, защото ще доведе до сериозно разцепление. Хората по места е необходимо да усетят и разберат, че в крайна сметка не става въпрос за борба за лидерство, а за борба на различни тенденции - смята разградският водач. Според него промяната трябва да се извърши отдолу нагоре, за да има ефект. Инициативният съвет ще печели все повече привърженици сред избирателите на ДПС, които са шокирани от разкритията за доносническото минало на своите водачи. Засега предвид резултатите от последните избори като сигурна крепост на Ахмед Доган се очертава Кърджали. Но въпреки че ръководствата на общинските организации са с него, редовите членове на ДПС вече започват да се ориентират към реформаторското мнозинство, в което е Гюнер Тахир.


По всичко личи, че битката в Движението за права и свободи ще продължи дълго. Политическото му бъдеще до голяма степен ще зависи и от успешното управление на мнозинството, което би могло да повлияе решително на вота на избирателите. А дотогава Гюнер Тахир ще атакува крепостта ДПС отвътре с помощта на всички политически средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във