Банкеръ Daily

Общество и политика

Кремъл се надява президентът Радев да се намеси в спора за 9 септември

Напрежението между Външно министерство и посолството на Русия у нас по повод организираната от руската дипломатическа мисия изложба "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма" ескалира. С коментар по темата днес се включи и председателят на комисията по международни отношения на Съвета на Руската федерация Владимир Джабаров. Той реагира остро на позицията на българското външно министерство най-вече в частта: "щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави".

"Надявам се, че президентът на България ще заяви, че това е недопустимо", заяви  Джабаров пред RT. Според него е аморално да се обвинява Русия за това, че е донесла "окупационен режим". Владимир Джабаров напомни, че мирът в Европа се дължи на Съветския съюз.

Междувременно руското посолство в България изрази недоумение по повод изявлението на Външно министерство за изложбата.

„Тази изложба няма нищо общо с днешния български вътрешнополитически дискурс. Изложбата е насочена изключително към запознаване на българската общественост с архивни материали от руски хранилища. Дипломатическата мисия е обезкуражена от факта, че са направени официални изявления, преди да се запознаят с проекта“, се казва в съобщението на страницата на посолството във Фейсбук.

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин също разкритикува официалната позиция на българското министерство. 

"МВнР поставя под въпрос, да не кажем, че отрича ролята на Русия, тогава Съветския съюз, за победата над нацизма във Втората световна война. Съчетано с факта, че нито правителството, нито МВнР си направиха труда да отбележат годишнината от началото на войната, ни кара да се замислим“, коментира Вигенин.

Припомняме, че в официалната позиция на ведомството се казва, че страната ни не отрича приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа. "МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни. 9-и септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-и век. От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България", се казва още в изявлението на министерството, публикувано във вторник. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във