Банкеръ Daily

Общество и политика

Кремъл: Недружелюбното поведение на Брюксел провали отношенията ни

Европейският съюз съюз се намесва във вътрешните работи на най-близките съюзници на Русия, оплака се руското Външно министерство.

Намесата на Европейския съюз във вътрешните работи на най-близките съюзници на Русия, както и икономическият и информационен натиск върху страната възпрепятстват нормализирането на отношенията, са казва в прегледа на външнополитическата и дипломатическа дейност на Руската федерация през 2020 г., разпространен от външнополитическото ведомство в Москва, съобщава ТАССС.

„Подобряването на отношенията с Европейския съюз беше възпрепятствано от обвързването на въпроса за нормализиране на двустранните връзки с уреждането на вътрешния украински конфликт, намесата на ЕС във вътрешните работи на най-близките ни съюзници, натрупването на пропаганда и икономическия натиск върху нашите страна. Русия беше принудена да реагира адекватно и пропорционално на тези недружелюбни действия”, се казва в документа.

Въпреки тези обстоятелства контактите продължиха на най-високо и високо ниво. „Имаше четири телефонни разговора и една лична среща между руския президент Владимир Путин и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, пет телефонни разговора и една лична среща между руския външен министър Сергей Лавров и Върховния представител на ЕС за външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел“, припомнят от външното министерство в Москва.

Търговското и икономическо сътрудничество остава сигурно и вероятно само то крепи отношенията между Русия и ЕС.

„Въпреки спада на търговския оборот с 21,3% спрямо 2019 г. до 218,8 млрд. долара, ЕС представлява 38,5% от руската външна търговия“, се казва в прегледа.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви във вторник (23 март), че отношенията между неговата страна и ЕС са “мъртви” и обвини Брюксел в “разрушаване на механизмите, градени с години”. 

Лавров каза, че в момента Москва поддържа контакти само с отделни държави от ЕС.

“Европа прекъсна тези отношения, унищожавайки всички механизми, изградени в продължение на много години. Имаме само отделни европейски държави, които искат да се ръководят от своите национални интереси. Това обективно води до факта, че нашите отношения с Китай се развиват по-бързо от това, което е останало от отношенията ни с европейските страни”, каза още Лавров на конференция в китайския град Гуилин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във