Банкеръ Weekly

Общество и политика

КРЕМИКОВЦИ СЕ ОТЪРВА ОТ АВСТРИЙСКИЯ ДЪЛГ

Денят е 10 август, годината - 1999-а. Министерският съвет на Република България одобрява сделката за продажбата на 71% от акциите на Кремиковци. Новият им собственик е Дару Металс - фирма, която принадлежи на бивши партньори на скандалноизвестния шеф на фалиралата БЗК Атанас Тилев. Въпреки това обаче държавата продава на Дару Металс най-големия комбинат за черни метали в България и на всичко отгоре й опрощава данъчни задължения за 183 млн. лв. и задължения по Закона за уреждане на необслужваните кредити (ЗУНК), чийто размер надхвърля 80 млн. щ. долара. Всичко това - с активното съдействие на заместник-промишления министър Марин Маринов, който тогава е и председател на надзорния съвет на металургичния гигант. По-любопитното е, че при продажбата на Кремиковци един от ангажиментите на Дару Металс е да поеме австрийския дълг на Стопанска банка.


Ангажирали сме се в определен срок, след като разберем кой е австрийският ни кредитор, да договорим с него схема за разсрочване и погасяване на дълга - това съобщи през август 1999 г. за в.БАНКЕРЪ финансовият директор на Дару Металс Божко Бонев. Тогава той поясни, че не е съвсем ясно кой точно държи вземането за 742 млн. австр. шилинга от Стопанска банка, което Кремиковци трябва да плати.


Кредитът за соцгиганта е договорен през 1988 година. И тъй като българската държава очевидно не е имала пари, тя се е споразумяла да го финансира чрез Банк Аустрия (Bank Austria). Парите обаче няма как да постъпят от Австрия в Кремиковци поради действащото по онова време законодателство. Посредническата роля в случая изиграва единствената профилирана банка в областта на тежката индустрия - Стопанска банка. Така че австрийските пари постъпват в нея, а тя ги дава на Кремиковци.


Освен това заемът е застрахован от държавната австрийска Контролер Банк (Kontroler Bank). Както се твърди, тя вече е платила на Банк Аустрия (която след консолидацията с Кредитанщалт се нарича Банк Аустрия Кредитанщалт Интернешънъл) и по този начин да се превърнала в пряк кредитор на Стопанска банка. Контролер Банк обаче не е предявила претенциите си към затворената Стопанска банка, затова в списъка на кредиторите фигурира Банк Аустрия Кредитанщалт Интернешънъл с вземане от 106 млн. г. марки.


Близо година след изявленията на новия шеф на Кремиковци Божко Бонев пред в.БАНКЕРЪ собственикът на предприятието все още не е изпълнил поетия в приватизационния договор ангажимент да погаси австрийския дълг на Стопанска банка. Междувременно фалиралата българска институция от 23 юни 2000 г. вече е собственост на БРИБАНК, която пое ангажимент да изплати на всичките й кредитори 32.4% от вземанията им. Сметките показват, че Банк Аустрия Кредитанщалт Интернешънъл ще получи над 34.3 млн. г. марки. След като си вземе парите, въпросът с австрийския дълг вероятно ще приключи както за собственика на Стопанска банка, така и за Кремиковци.


От Министерството на финансите някой трябва да каже защо на металургичния комбинат бяха опростени над 80 млн. щ. долара задължения по ЗУНК, при положение че новите му собственици не са поели австрийския дълг. Няма отговор и на въпроса защо Агенцията за приватизация не поиска най-сетне частната фирма да й плати някакви неустойки, заради това че не е изпълнила ангажимента си по приватизационния договор. Не е изключено обаче да станем свидетели на поредния компромис, който държавната администрация прави на неизправния инвеститор. И да се попитаме колко са изяли чиновниците по тази сделка?

Facebook logo
Бъдете с нас и във