Банкеръ Weekly

Общество и политика

КРЕМИКОВЦИ ПРОДЪЛЖАВА ДА ГЛЕДА С НАДЕЖДА ПРЕЗ ГРАНИЦАТА

До края на май в завода за непрекъснато леене на стомана, който е обособена част от Кремиковци, вероятно ще влезе стратегически чуждестранен инвеститор. Тогава според члена на управителния съвет на комбината Божко Бонев ще приключат преговорите за продажбата на най-модерната технологична линия в закупеното миналата година от Дару металс дружество. Бонев не пожела да назове имената на компаниите, с които се преговаря. Според запознати става въпрос за италианската фирма Марчегалия и за Банк Аустрия. Евентуалното участие на австрийската банка вероятно е продиктувано от задължението, което Стопанска банка има към нея, на стойност 106 млн. лева. Съгласно сключения договор между Агенцията за приватизация и Дару металс за раздържавяване на Кремиковци комбинатът трябва да поеме това задължение. Парите са кредит, използван за доставката на линията за непрекъснато леене на стомана от австрийската Фьост алпине. Преди месец изпълнителният директор на Кремиковци Валентин Захариев заяви, че ще търси за монтажа й сътрудничеството на Ердемир, чийто завод в Турция експлоатира същата инсталация вече десет години. Марчегалия пък се спрягаше за партньор на Дару металс по време на преговорите за приватизацията на комбината. Италианците обаче така и не взеха участие в сделката. Все пак в края на март собственикът на групировката Стено Марчегалия потвърди, че фирмата му има интерес занапред да си партнира с Кремиковци.


Продължават и преговорите с украинската фирма Ватва за продажбата на тръбопрокатния завод. Това е единствената обособена част от Кремиковци, за чиято продажба има разрешение от Агенцията за приватизация. В момента украинците ползват мощностите й под наем. До месеци се очаква да бъде продаден и феросплавният завод. Дару металс смята да преговаря с Ердемир и за продажбата на феросплавния завод.


Пускането на линията за непрекъснато леене ще даде значителен ефект върху намаляването на себестойността на произвежданите в Кремиковци изделия, а то на свой ред ще увеличи печалбите. В момента ситуацията на пазарите на стомана е много добра и изгодна за комбината. Цените на продуктите, които продава Кремиковци, са с 50% по-високи, отколкото миналата година по същото време. От два месеца насам обаче се забелязва застой в котировките на стоманата. Това може да е и знак, че пазарът вече се насища и махалото може да тръгне в обратната посока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във