Банкеръ Weekly

Общество и политика

КРЕМИКОВЦИ ПИШЕ ПОРЕДНАТА ОЗДРАВИТЕЛНА ПРОГРАМА

Драстичното намаляване не работните заплати на 50-членния ръководен екип на Кремиковци от 1 октомври се оказа първата стъпка към поредното оздравяване на металургичния комбинат. Днес (19 октомври) надзорният му съвет трябва да обсъди и останалите, далеч по-съществени моменти от антикризисната програма. Основният акцент в нея е да се съхрани производството на стомана, като се съкратят разходите и се продадат непроизводствените активи. Преструктурирането на предприятието безспорно ще подпомогне неговата гаранция, но съвсем не гарантира, че то ще се съвземе.


Световната икономическа криза се отразява крайно неблагоприятно на финансовите показатели на металургичния гигант. От края на първото тримесечие на тази година досега цената на готовата продукция, с която той търгува, е паднала средно с около 100 долара на тон, т.е. с около една трета. Някакви съществени промени на международните пазари в скоро време не се очакват и се твърди, че това е причината един от шестте потенциални купувачи - Дюферко, да се откаже от наддаването за Кремиковци.


След като за увеличаване на постъпленията от продажби на продукция при сегашната конюнктура е немислимо да се говори, логично би било антикризисната програма изцяло да наблегне най-вече на намаляване на производствените разходи. Проблемът е, че някои от тях като електроенергия, природен газ и т.н. не могат да се намалят. Така остава възможността за оптимизация на персонала и на неговите възнаграждения. Всъщност, че примерът на ръководния екип ще бъде последван, е повече от ясно. В момента Кремиковци е неликвиден и дори и да иска, не може да плаща както на своите доставчици, така и на работниците си. Друг е въпросът, че в големите промишлени предприятия разходите за работни заплати са нищожен процент от производствените разходи и само с тяхното намаляване едва ли ще се постигне някакъв съществен ефект.


По цял свят, когато дадена фирма изпадне в криза, тя първо съкращава своите работници и служители, а когато и това не помогне, намалява и трудовите им възнаграждения. Любопитното е, че в случая с Кремиковци мерките се прилагат в обратна последователност, тъй като допреди половин месец изпълнителният директор Дилян Димитров навсякъде твърдеше, че е гарант за работните места на работниците в комбината. Но пък г-н Димитров никога не е уточнявал, че заплатите на персонала няма да се променят. Сега при създалата се ситуация работниците могат и сами да напуснат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във