Банкеръ Weekly

Общество и политика

КРЕДИТОРКИТЕ НА ПЛАМА ОСТАВАТ В ОЧАКВАНЕ

Единадесетте банки и ДФРР, които имат да си вземат от Плама 84 млн. щ. долара, не получиха отговор от International Equities Inc. - новия собственик на Евроенерджи холдинг ООД, кога, как и колко от предоставените заеми ще им бъдат върнати. След поредната среща между кредитори и длъжник, която се проведе на 4 февруари тази година в Министерството на промишлеността, единственото, което издекламира президентът на International Equities Inc. Тимоти О'Нийл, бе: Ние току-що се срещнахме с банките кредиторки, за да представим себе си и нашите намерения на кредиторите. Операцията по изкупуването на Евроенерджи още не е приключила. Това ще стане в края на следващата седмица, като дотогава смятаме да се справим с някои правни процедури. Междувременно днес (бел.ред. 4 февруари) ние изпратихме 300 млн. лв. в брой за изплащане на заплати на работниците в Плама. Това е знак на нашата добра воля, защото не сме задължени да го направим.


Веднага след като приключим сделката за Евроенерджи, смятаме да възстановим работата в рафинерията. През следващите няколко месеца ще работим заедно с банките за постигане на споразумение по реструктурирането на дълга.


На конкретни въпроси на журналистите г-н O'Нийл отказа да отговаря. Той пропусна да информира медиите и че на 4 февруари International Equities Inc. спешно е превела на НЕК 100 млн. лева. Операцията е извършена не през българска банка, а през клон на гръцка кредитна институция у нас. И съвсем правилно, защото, ако преводът бе направен през българска банка, парите щяха да останат блокирани в нея. Единайсетте кредиторки на рафинерията са извадили изпълнителни листове и са пуснали запорни съобщения до всички банки в България. Тимоти O'Нийл обаче е бил представител на ЕБВР в нашата страна повече от две години и очевидно е наясно с доста финансови похвати. Без съмнение те ще са му необходими и занапред, за да може да осъществи първоначалните търговски и финансови операции на Плама, без парите за това да бъдат прихванати от кордона кредитори. Без отговор от страна на новия собственик на Евроенерджи холдинг ООД е останала и лансираната на срещата идея паричните потоци на рафинерията да минават през банка, избрана от длъжника и от кредиторите, като последните се ангажират да не блокират тази сметка. Така че единадесетте банки имат пълното основание да прихващат всички пари и да блокират всички стоки на Плама, до които успеят да се доберат. Поне докато не постигнат споразумение с новия собственик на рафинерията за уреждане на задълженията й. Нещо, което тепърва предстои да се уточнява, а и съвсем не е ясно дали условията, които ще предложи International Equities Inc., ще са приемливи за банките. При това положение не може да се изключи вариантът след дълги и безплодни разговори отново да бъде открита процедура по обявяването на Плама в несъстоятелност. Колко карга петрол обаче ще бъдат преработени дотогава от рафинерията и колко пари ще минат през нея без да бъдат погасявани задълженията й? Схеми за подобни операции има и точно по една от тях Плама ще преработи първите два танкера нефт през този месец. Петролът се внася за преработка на ишлеме, което означава, че както той, така и произведените от него продукти са собственост на доставчика, а не на рафинерията. Следователно кредиторките не могат да блокират нито въпросния нефт, нито произведените от него продукти, за да попълнят с тях обезпеченията, изчезнали незнайно все още по какви пътища, чрез какви сделки и с чия благословия.


Всъщност първите операции на Плама и предстоящите преговори с нейните кредитори ще дадат отговор на най-важния въпрос - доколко новият собственик на Евроенерджи холдинг ООД има сериозни намерения да развива рафинерията. Както писа в.БАНКЕРЪ в предишния си брой, би било некоректно в момента да се съмняваме в добрите намерения на International Equities Inc. На Тимоти О'Нийл му е известно, че ще трябва да осигури значителни суми, за да постигне споразумение с кредиторите на Плама. Известно е и че банките в несъстоятелност, на които рафинерията дължи пари, не са склонни да редуцират или да разсрочват нейните задължения. Това бе позицията на техните синдици след срещата на 4 февруари. А аргументът е, че пълномощията им за преструктуриране на вземанията са ограничени.


Разсрочване и редукция може да бъде постигната с действащите в момента банки и с ДФРР, но само ако Плама погаси неплатените лихви - около 60% от задълженията й към тези банки. Не е ясно как ще се регулират и взаимоотношенията между собствениците на рафинерията и ДСК, която държи полици на предприятието за 15 млн. щ. долара.


Хипотетично съществува вариантът новият собственик на Плама, да изкупи чрез посредници дълговете на рафинерията към действащите банки кредиторки с определено сконто - например за 70 или 80% от номинала. Българските кредитни институции обаче едва ли ще се вържат на такава продажба. Засега Тимоти О'Нийл е поискал от кредиторите единствено да му предоставят актуализирани справки за вземанията си от рафинерията.


Неуреден остава и дългът на Плама към Евроенерджи холдинг ООД. А той е за над 36 млрд. лв. (над 20 млн. щ. долара). Интересно дали International Equities Inc. ще е склонна да реструктурира това задължение в същите рамки, в които ще се реструктурират задълженията към банките, ако, разбира се, се стигне до подобни споразумения? Във всеки случай, заедно с дължимите на Евроенерджи над 20 млн. щ. долара, общият дълг на Плама към банки и фирми достига до 115 млн. щ. долара.


Отговорите на всички въпроси около плевенската рафинерия до голяма степен ще станат ясни още в началото на април тази година. На 9-и същия месец е насрочено поредното гледане на делото по иска на ОББ за обявяване на Плама в несъстоятелност. Ако дотогава International Equities Inc. постигне някакъв напредък в преговорите с кредиторките, това без съмнение ще се усети от поведението на ОББ в съдебната зала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във