Банкеръ Weekly

Общество и политика

КРЕДИТОРИТЕ НА ФТА ЖИВЕЯТ ЗАРАДИ ЕДНАТА НАДЕЖДА

Близо хиляда измамени кредитори на финансовата къща ФТА повече от три години и половина не губят надежда, че ще си получат обратно парите, депозирани в нея. Може би затова на 5 май - по време на поредното общо събрание на кредиторите, съдията по делото за несъстоятелността на финансовата къща Росица Божилова бе принудена да се надвиква с 308 сърдити граждани. След пет часа ожесточени дебати участниците в събранието взеха решение парите - 220 хил. лв., които са събрани до момента от синдиците на финансовата къща, да не се разпределят.


Въпросните 220 хил. лв. са едва 2% от вземанията на кредиторите от ФТА и според председателя на техния комитет Владислав Христозов тези пари не вършат работа на никого. Събрани накуп обаче, те дават възможност на синдика на бившата финансова къща да предприеме действия, които увеличават шансовете ни да си върнем по-голяма част от парите, заяви Христозов.


Почти цялото имущество на ФТА е осребрено още през 1998 година. Единствените активи, които все още не са продадени, са акциите, които финансовата къща притежава в НЕФТИНВЕСТБАНК, чиято номинална стойност стойност е 47 хил. лв., колекцията от златни монети, оценена на 27 хил. лв., и офисът в Монтана, чиято оценка е 80 хил. лева.


По изричното настояване на комитета на кредиторите обаче синдикът на ФТА Константин Пенчев не е пристъпил към тяхното осребряване. Още през 1998 г. у повечето от тях надделява мнението, че парите трябва да се събират, като се търси материална отговорност от лицата и организациите, които са допуснали средствата на кредиторите на ФТА да бъдат присвоени.


Тук се визира и тогавашното ръководство на БНБ, което не назначи квестори, след като отне лиценза на финансовата къща, и по този начин създаде условия седем месеца след това собствениците на ФТА да се разпореждат с парите и активите на вложителите си без никакъв надзор- поясни Христозов.


На 29 април 1996 г. - тогава на власт все още е кабинетът на Виденов, срещу ФТА е образувано дело за несъстоятелност. Няколко дни по-късно - на 2 май, Централната банка отнема лиценза на ФТА. Когато назначеното от съда вещо лице Елла Георгиева иска достъп до документацията, за да изготви експертиза за състоянието на финансовата къща, я заварва запечатана от следствието. Чии интереси е защитавало то, органите на правосъдната ни система не са дали отговор и до днес.


През септември 1996 г. обаче Елла Георгиева обявява пред съда, че експертизата й не е пълна, защото следствието не й е дало достъп до документите на ФТА. Според председателя на комитета на кредиторите Владислав Христозов Централната банка също е отказала да даде каквато и да било информация, свързана с оборотите, въртени от ФТА. Въпреки това обаче непълният доклад на вещото лице Георгиева е приет от съда и от кредитора Димитър Димитров, който първи поискал несъстоятелността на финансовата къща.


На 8 октомври 1996 г. съдебноизпълнителната служба при Софийския районен съд образува изпълнително дело без изпълнителен лист от самия СРС, заяви за БАНКЕРЪ председателят на комитета на кредиторите. След него следствието иззело 1 млн. стари лева, намерени в сградата на ул. Шипка, както и компютрите на ФК ФТА заедно с цялата счетоводна информация в тях. Какво се е случило с тях и до ден днешен не е ясно, твърдят недоволните кредитори.


Известно е обаче, че по бързата процедура - на 2 декември 1996 г., Софийският градски съд обявява ФТА в несъстоятелност и налага общ запор върху банковите й сметки и възбрана върху имуществото й. Въпреки наложения запор, на 29 декември 1996 г. съдия-изпълнител - с платежно искане, изтегля от сметка 1006332920 на ФТА в БИОХИМ 3.5 млн. стари лева по изпълнителни дела 4509/96, 4510/96, 4412/96, 4570/96, 4649/96, 4764/96, 4351/96, 4499/96, водени от Софийския районен съд.


Най-малко трима взискатели по тези дела не са получили полагаемата им се част от тази сума, като тя не е върната и в масата на несъстоятелността, твърди прочулият се в медиите председател на кредиторите на финансовата къща Христозов.


Пак според него на 9 януари 1997 г. отново съдия-изпълнител, заедно с един от кредиторите на ФТА, изтеглят от сметка на финансовата къща в БУЛБАНК сумата от 505 450 лева. Останалите кредитори обаче настояват тези средства да бъдат върнати в сметките на фалиралата институция, но това не става. Тогава те изпращат писмо до президента на Република България Петър Стоянов с копие до баш-шефа на БУЛБАНК Чавдар Кънчев. Едва след тяхната намеса парите са върнати в масата на несъстоятелността.


Цели пет години Владислав Христозов твърди, че в началото на 1995 г. финансовата къща е била в добро финансово състояние, и недоумява как така парите изведнъж са се изпарили. Особено след като в края на 1994 г. активите й са превишавали задълженията й и ФТА е платила данъци върху 64 млн. стари лева.


Шефът на кредиторите на скандалната финансова къща Христозов от години повтаря, че притежава копие от удостоверението, с което през лятото на 1995 г. ФТА е кандидатствала за банков лиценз. Документът доказвал, че по набирателна сметка в МОБ Свети Никола (сега НЕФТИНВЕСТБАНК) финансовата къща има 218 млн. стари лева. От НЕФТИНВЕСТБАНК обаче още преди две седмици уточниха, че парите по сметката на ФТА в МОБ Свети Никола са преоформени в акции от кредитната институция. Всички тези пари, които отдавна би трябвало да са разпределени между кредиторите, обаче липсват. Те не фигурират в масата на несъстоятелността, и то поради една съвсем проста причина - голяма част от документацията на финансовата къща е изчезнала през злополучната 1996 година.


Според синдика на ФТА Константин Пенчев в документацията й от години зеят огромни празнини. А това не позволява да се отговори на въпросите: кой колко е засегнат и колко от собствениците имат да си вземат пари от придобилата скандална слава финансова къща.

Facebook logo
Бъдете с нас и във